520485 - Woonhuis Windhausen en atelier
Roermond C 3428
Kapellerlaan 48 A, 6041 JD te Roermond

Inleiding

WERKPLAATS of atelier gebouwd in opdracht van de Roermondse kunstschilder A. Windhausen, schilder voor kerkelijke kunst en werkzaam in de kunstwerkplaatsen van Dr. P.J.H. Cuypers. Het pand is gebouwd XXa in de stijl van het Traditionalisme en is gelegen achter het voormalig woonhuis van deze kunstenaar aan het pad langs de Roer van de Kapellerlaan naar de Andersonweg. In 1996 is het pand gerestaureerd.

Omschrijving

De WERKPLAATS heeft oorspronkelijk een hoofdzakelijk rechthoekige plattegrond in één bouwlaag met trapgevels, onder een zadeldak met wolfeind en muldenpannen. Op het dak bevinden zich twee niet originele dakramen en een koperen nokpion met naald. De gevels hebben een gecementeerde plint en een opstand van baksteen in kruisverband. In de gevel bevinden zich rechthoekige en rondboogvormige vensterkozijnen, sommige zijn voorzien van biljoen of met gekleurd glas-in-lood. Verder bevinden zich tegen alle gevelvlakken meerdere soorten decoratieve ankers. De trapgevels beginnen met een uitkraging als aanzet en zijn bekleed met een deksteen.

In de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich in de eerste bouwlaag een niet origineel aluminium kozijn in verdiepte rondboog nis. In de tweede laag bevindt zich een rondboognis tussen twee rondboogvormige glas-in-loodramen. Hierboven bevindt zich een ronde nis tussen twee ankers. Op de hoek van deze gevel en de voorgevel staat een trapgewijs oplopend muurtje als POORT met rondboogvormige doorgang en rondboogvormig hekwerk. Verder met afdekstenen en een muuranker, de bovenste drie treden zijn smaller.

De VOORGEVEL heeft rechts van het midden een uitspringend volume ter plaatse van het trappenhuis. Rechts van dit volume bevindt zich in de eerste laag een klein venster met gewapend glas en in de tweede laag een anker.

De RECHTERZIJGEVEL VAN DIT VOLUME heeft een rondboogvormige deur met klein rechthoekig venster met figuurglas en een trekbel.

Boven de deur is een niet origineel mozaiek geplaatst en in de tweede laag bevindt zich een rondboognis.

In de VOORGEVEL VAN DIT VOLUME bevinden zich twee rechthoekige glas-in-loodvenster met rondboog bovenlicht verdiept gelegen in een segmentboogvormige nis en boven een hardsteendorpel. In de tweede laag bevinden zich twee rondboogvormige vensters met roedeverdeling en glas-in-lood boven doorlopende vensterbank. In de top van de trapgevel bevindt zich een medaillon met mannenhoofd met baard in een ronde nis met acht sluitstenen.

Het LINKERDEEL VAN DE VOORGEVEL ligt terug en heeft een niet originele houten deur met roedeverdeling en ruitvormig gekleurd glas-in-lood bovenlicht, waarnaast een dubbel kozijn met brede tussenstijl, gekleurd ruitvormig glas-in-lood bovenlicht en luiken. Boven de deur bevindt zich een balkon op houten console met een niet originele houten balustrade en een kleine houten deur met een liggend rechthoekig venster, achter een rondboogje.

Links bevindt zich een klein rechthoekig venster.

Tegen de LINKERZIJGEVEL staat een vijfzijdige erker met kleine vensters met bovenlicht. Links van de erker bevindt zich een deur in de uitbouw van een laag. Boven de erker bevindt zich een houten balkondeur.

De ACHTERGEVEL heeft links een driedelig venster boven hardstenen bak met glas-in-lood bovenlicht met kleine afbeelding. Rechts tegen de gevel staat een niet orgineel volume van één laag onder een plat dak. In de gevel boven het platte dak bevindt zich een glas-in-loodbovenlicht met afbeelding. In het midden van de gevel begint vanaf zich verbredende baksteen consoles een rondboog gevelvlak dat eindigt in een smalle risalerende trapgevel. In de trapgevel bevindt zich een venster met niet orgineel rondboogvormig bovenlicht.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is ten gevolge van de funktieverandering in redelijke mate in tact.

WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de originele ijzeren spiltrap.

Waardering

DE WERKPLAATS van Windhausen bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de kunstnijverheid Roermond en als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van kunstenaarsateliers. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het materiaalgebruik, van met name de trap en de ornamentiek. De ensemblewaarden worden bepaald door de bijzondere betekenis van de situering aan de Roer achter het woonhuis van Windhausen de Kapellerlaan en is daarmee verbonden met de ontwikkeling van de stad Roermond buiten de singels in het begin van de twintigste eeuw en van belang voor het aanzien van Roermond. Het pand is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven en is cultuurhistorisch en typologisch zeldzaam. De werkplaats van kunstschilder Windhausen is van algemeen belang vanwege de hoogwaardige cultuurhistorische waarden, de ensemblewaarden en de zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Atelier