Inleiding

Het complex woonhuis en atelier Windhausen bestaat uit een herenhuis (1) aan de Kapellerlaan en een atelier (2) gelegen op een perceel aan de achterzijde van de woning. Het woonhuis werd in 1898 gebouwd. De datering van het voormalig atelier is XXa.

Opdrachtgever was A. Windhausen, een Roermondse schilder van kerkelijke kunst werkzaam in de kunstwerkplaatsen van Dr. P.J.H. Cuypers.

Het herenhuis maakt deel uit van een gesloten straatwand aan de westelijke zijde van de Kapellerlaan. Het atelier is aan de achterzijde van het herenhuis gesitueerd aan het pad langs de Roer van de Kapellerlaan naar de Andersonweg.

Aan de linkerzijgevel van het herenhuis werd een keukenaanbouw gerealiseerd.

Omschrijving

Herenhuis en atelier van kunstschilder A. Windhausen. De bouwstijl van het herenhuis is traditionalistisch met elementen van Neo-Renaissance; de bouwstijl van het atelier is traditionalistisch.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in een lichtrode en een donkerrode tint en hardsteen.

Waardering

Het complex woonhuis en atelier van kunstschilder A. Windhausen bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling.

Architectuurhistorische waarde ontleent het complex aan de esthetische kwaliteiten en de ornamentiek met name van het herenhuis. Het complex bezit ensemblewaarde als onderdeel van de villa- en herenhuisbebouwing aan de Kapellerlaan die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van Roermond.

Het herenhuis en in mindere mate het atelier zijn van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid met name als combinatie van woonhuis met atelier.