Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520685
Complexnummer
520674 - Begraafplaats Westerveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82726/181
Kadastrale aanduiding
Velsen G 1006
Bij Duin- en Kruidbergerweg 6, 1985 HG te Driehuis NH

Omschrijving

Inleiding

Uit de jaren '30 daterend URNENMONUMENT van de familie Westerman. Dit urnenmonument is ontworpen door de beeldhouwer L.O. Wenckebach (1895-1962).

Omschrijving

Ruim 6 meter breed en bijna 1 m diep urnenmonument van crèmekleurig kalksteen bestaande uit een circa 1,85 m hoog en 1,15 m breed blokvormig middenvolume tussen lagere terugliggende achterwanden waarvoor vloerplaten. Het middenvolume heeft op beide voorste hoeken een in hoogreliëf uitgevoerde treurende vrouwenfiguur geflankeerd door zuiltjes. Hiertussen is de voorzijde voorzien van een opliggend wapenschild tonend een maansikkel met gezicht, waarboven de naam "WESTERMAN" onder een sierrand met van links naar rechts een ster, een zon en een maan. De linker- en rechterzijkant van het middenvolume hebben bovenaan een vergelijkbare sierrand waarin respectievelijk een alpha en een omega als symbool voor het begin en het einde. De twee genoemde achterwanden worden door halfzuiltjes in vieren geleed met per vlak de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene (de twee linker velden zijn nog leeg). De oudste vermelding is die van de op 11 juni 1935 overleden Willem Westerman wiens lijfspreuk "sine labore nihil" (zonder werk niets) ook vermeld wordt. Bovenaan alle acht vlakken bevindt zich een uitgehouwen sierrand, v.l.n.r. voorstellend vogels, vissen in het water, een banderol, een bloemenrank, een bladrank, een touw met knopen, een hagedis, en een slang die zich in de staart bijt als symbool van vergankelijkheid. In aansluiting op de achterwand wordt de vloer ervoor door opstaande randen in vieren geleed. Zowel de bovenrand van het middenvolume als van de achterwanden is afgerond, behalve op de hoeken.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard urnenmonument uit de jaren '30 van de twintigste eeuw op de begraafplaats Westerveld; wegens de funerair-historische en genealogische waarde; wegen materiaalgebruik en vormgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520674. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Algemene begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1935
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Wenckebach, L.O. ; Noord-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker