Bergen Noord-Holland A 1772
Eeuwigelaan 10, 1861 CM te Bergen (NH)

Inleiding

VILLA 'Westerwolde' in Engelse Landhuisstijl, gebouwd als vakantiehuis in 1920 naar ontwerp van J.W. Hanrath in opdracht van mevrouw R. Regout-Westerwoudt. In verscheidene ruimten zijn in het huis tegels van de aardewerkfabriek Regout toegepast.

Omschrijving

Grote villa op nagenoeg rechthoekige plattegrond met erkers (bay-windows) aan de west- en zuidgevel en aan de oostgevel een korte lage uitbouw onder zadeldakje. Het pand is over één en deels twee bouwlagen boven een plint van schoon metselwerk opgetrokken in gebroken wit gesausde baksteen onder een fors rietgedekt schilddak met dakschilden van ongelijke lengte. Op de nok van het dak twee gemetselde hoekschoorstenen en nokvorsten. Overwegend dubbele en drieledige vensters met blank glas-in-lood in de deels openslaande ramen. De vensters zijn merendeels afgehangen met luiken en persiennes.

Nagenoeg symmetrische voorgevel (Z) met centrale driezijdige erker onder een bovenlicht dat in het dakschild is opgenomen. In de geveldelen aan weerszijden van de erker twee rechtgesloten gevelopeningen tussen dubbele vensters. In de linker gevelopening (oorspronkelijk een veranda) een dubbele glasdeur, voorzien van blank glas-in-lood, de rechter gevelopening geeft toegang tot de entree. De ingangspartij bevat een oorspronkelijke horizontaal gedeelde deur met kleine zijlichten. Boven de erker in het dakschild een grote dakkapel met vierledig venster, geflankeerd door kleinere dakkapellen met dubbele vensters boven de gevelopeningen op de begane grond.

De westgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met in het midden twee driezijdige erkers tussen hoekvensters, onder lateien, die doorlopen naar de voor- en achtergevel. Boven de erkers op de verdieping twee drieledige vensters.

Aan de achterzijde (N) is het rechter deel van het dakschild verlengd tot boven de dubbele glasdeur tussen dubbele vensters (oorspronkelijk open veranda als aan de voorgevel) op de begane grond. Links springt de gevel iets terug en naast de sprong bevindt zich een kleine uitbouw onder plat dak. Links daarvan beganegronds twee dubbele vensters en op de verdieping een kleiner dubbel venster en rechts daarvan een drieledig venster. In het midden van de gevel een dubbel traplicht dat halverwege beide bouwlagen is geplaatst. In het verlengde deel van het dakschild en links boven het traplicht dakkapellen onder rieten schilddakjes met dubbele vensters. Aan de oostgevel rechts de lage aanbouw onder rietgedekt zadeldakje met in de puntgevel een deur en twee zijlichten. In de gevel links van de aanbouw vier kleine vensters en op de hoek het dubbele hoekvenster van het entreeportiek. Op de verdieping twee dubbele vensters en in het dakschild een halfronde dakkapel.

Inwendig is de oorspronkelijke plattegrondindeling grotendeels bewaard gebleven. De vertrekken zijn op de begane grond gegroepeerd rond een centrale Engelse hall met haardpartij onder verlaagd plafond (inglenook) Tevens bevinden zich in het interieur enkele onderdelen uit de bouwtijd, zoals onder meer het trappenhuis, parketvloeren en wandtegels van de firma Regout (later NV Sphinx Céramique) in de hal, keuken, bijkeuken en toiletten.

Waardering

Villa 'Westerwolde' uit 1920 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in Engelse Landhuisstijl uit het oeuvre van de architect J.W. Hanrath. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de Eeuwigelaan in Bergen.

Van belang als functioneel-ruimtelijk onderdeel hoofdobject van het complex 'Westerwolde'.

Hanrath, J.W. ; Noord-Holland