Inleiding

Het complex "Villa Westerwolde" bestaat uit een VILLA in Engelse Landhuisstijl uit 1920, gebouwd als vakantiehuis in opdracht van mevrouw R. Regout-Westerwoudt, met bijbehorende GARAGE (1920) en TUINHUIS (1926) naar ontwerp van J.W. Hanrath (1867-1932). In 1919 is naar ontwerp van de tuinarchitect L.A. Springer aan de achterzijde van de villa een formele tuin aangelegd, waarvan de structuur in hoofdlijnen nog aanwezig is.

Omschrijving

De villa is met de voorgevel (Z) naar de Eeuwigelaan georiënteerd, oostelijk van het huis bevindt zich de garage en westelijk het tuinhuis dat met de achtergevel (W) grenst aan de Jan Willemlaan.

Waardering

Het complex "Villa Westerwolde" uit 1920 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in Engelse Landhuisstijl met bijbehorende garage en tuinhuis, kenmerkend voor het oeuvre van de architect J.W. Hanrath. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de Eeuwigelaan in Bergen, waarlangs de villabouw aan het einde van de 19de eeuw begon.