Bergen Noord-Holland A 1772
Bij Eeuwigelaan 10, 1861 CM te Bergen (NH)

Omschrijving

TUINHUISJE uit 1926 in een bij de Engelse Landhuisstijl van de villa 'Westerwolde' passende ambachtelijk-traditionele bouwtrant, gebouwd naar ontwerp van de architect J.W. Hanrath.

Houten huisje op een gemetselde plint, over één bouwlaag opgetrokken op een winkelhaakvormige plattegrond onder rieten schilddaken waarvan de noklijnen loodrecht op elkaar aansluiten. De gevels zijn opgetrokken in donkerbruine gepotdekselde houten delen en voorzien van deels gekoppelde vensters en glasdeuren met blank glas-in-lood. Rechts in het terugliggende deel van de voorgevel (O) de horizontaal gedeelde houten toegangsdeur en in het risalerende geveldeel rechts een dubbele glasdeur tussen twee vensters.

Waardering

Het houten tuinhuisje uit 1926 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bij de villa 'Westerwolde' behorend tuinhuisje en vanwege de stilistische en historisch functionele relatie met de villa.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Hanrath, J.W. ; Noord-Holland