Actualiteit gegevens: 25-03-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
520722
Complexnummer: 
520721 - Koloniehoek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 maart 2001
Kadaster deel/nr: 
82707/28
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Bergen (NH)
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergen aan Zee
X-Y coördinaat: 
104106 - 520088

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

(Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vorkink en Wormser met bijbehorende speelzaal uit 1928, ontworpen door P. Vorkink. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond, bestaat uit twee bouwvolumes van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen met afzonderlijke schilddaken belegd met rode Hollandse pannen. Het voorgebouw is uitgevoerd met lage hoekpaviljoens onder dwarskappen. Op de nok van het dak van de uitbouw aan de achterzijde bevindt zich een zinken vijfzijdige dakruiter voorzien van een koepeldakje. Gootlijst op klossen. De vensters zijn overwegend uitgevoerd met drieruits bovenlichten.

De symmetrische voorgevel (Z) heeft een centrale iets verdiept liggende entree met zesruits vleugeldeur onder een bovenlicht van zes kleine rechthoekige raampjes. Aan weerszijden van de entree een erker met elk vier vensters, aan de buitenzijde geflankeerd door negenruits vensters. De hoekpaviljoens bevatten elk drie vensters. De rechter zijgevel (O) bevat links vier in de gevel hooggeplaatste kleine drieruits vensters en rechts twee gewone vensters. In de linker zijgevel (W) zeven kleine drieruitsvensters hoog in de gevel. In de achtergevel (N) aan weerszijden van de uitbouw, portieken met deuren en drieruits om de hoek lopende vensterstroken. In de hoekpaviljoens drie hoge kleine drieruitsvensters, uiterst rechts een groter venster. In de linker zijgevel (W) van de uitbouw een brede uit vijf vensters met bovenlicht samengestelde erker. Rechts daarvan een enkel venster en links een vierruits vensterstrook onder de daklijst. Tegen dit gevelvlak heeft zich een uitbouw met brede vensterstrook gevlijd. De entree is haaks op de gevel geplaatst. Op de linkerhoek is een uitgemetseld rookkanaal aanwezig met hoogoprijzende schoorsteen. In de dakkapel in het dakschild twee vensters met stolpramen onder een eenvoudig fronton. De rechter zijgevel (O) wordt in tweeën gedeeld door een forse taps toelopend uitgebouwde schoorsteen, geflankeerd door twee vierkante vensters en op de verdieping smalle vijfruits vensterstroken. Uiterst links een venster met bovenlicht en rechts een opgeklampte deur onder drieruits bovenlicht. Links van de deur een klein tweeruits venster boven een keldervenster. In het dakschild een houten dakkapel met drieruits venster onder een fronton. Hoog in de achtergevel (N) vijf kleine drieruits vensters en in het dakschild een dakkapel met twee vensters met openslaande ramen.

Waardering

Het (voormalige) koloniehuis van de Deutsche Hilfsverein is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur-, sociaal-historische en typologische waarde als grotendeels gaaf voorbeeld van een koloniehuis Amsterdamse Schooltrant, kenmerkend voor het oeuvre van de architecten Vorkink en Wormser. Van ensemblewaarde als onderdeel van het complex de 'koloniehoek'

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVerspyckweg3A1865 BJBergen aan Zee
NeeVerspyckweg3C1865 BJBergen aan Zee
NeeVerspyckweg3B1865 BJBergen aan Zee
NeeVerspyckweg3D1865 BJBergen aan Zee
NeeVerspyckweg3E1865 BJBergen aan Zee

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgGezondheidskolonie

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Bergen Noord-HollandG1190
Bergen Noord-HollandG1188
Bergen Noord-HollandG1191

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19121912exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Vorkink, P. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Wormser, P. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur