Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520722
Complexnummer
520721 - Koloniehoek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82707/28
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Bergen Noord-Holland G 1190
Bergen Noord-Holland G 1188
Bergen Noord-Holland G 1191
Verspyckweg 3 C, 1865 BJ te Bergen aan Zee
Verspyckweg 3 B, 1865 BJ te Bergen aan Zee
Verspyckweg 3 D, 1865 BJ te Bergen aan Zee
Verspyckweg 3 E, 1865 BJ te Bergen aan Zee
Verspyckweg 3 A, 1865 BJ te Bergen aan Zee

Omschrijving

Omschrijving

(Voormalig) KOLONIEHUIS van de Deutsche Ferienkolonie uit 1912, ontworpen in Amsterdamse Schoolstijl door de architecten P. Vorkink en Wormser met bijbehorende speelzaal uit 1928, ontworpen door P. Vorkink. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond, bestaat uit twee bouwvolumes van één bouwlaag, opgetrokken in rode baksteen met afzonderlijke schilddaken belegd met rode Hollandse pannen. Het voorgebouw is uitgevoerd met lage hoekpaviljoens onder dwarskappen. Op de nok van het dak van de uitbouw aan de achterzijde bevindt zich een zinken vijfzijdige dakruiter voorzien van een koepeldakje. Gootlijst op klossen. De vensters zijn overwegend uitgevoerd met drieruits bovenlichten.

De symmetrische voorgevel (Z) heeft een centrale iets verdiept liggende entree met zesruits vleugeldeur onder een bovenlicht van zes kleine rechthoekige raampjes. Aan weerszijden van de entree een erker met elk vier vensters, aan de buitenzijde geflankeerd door negenruits vensters. De hoekpaviljoens bevatten elk drie vensters. De rechter zijgevel (O) bevat links vier in de gevel hooggeplaatste kleine drieruits vensters en rechts twee gewone vensters. In de linker zijgevel (W) zeven kleine drieruitsvensters hoog in de gevel. In de achtergevel (N) aan weerszijden van de uitbouw, portieken met deuren en drieruits om de hoek lopende vensterstroken. In de hoekpaviljoens drie hoge kleine drieruitsvensters, uiterst rechts een groter venster. In de linker zijgevel (W) van de uitbouw een brede uit vijf vensters met bovenlicht samengestelde erker. Rechts daarvan een enkel venster en links een vierruits vensterstrook onder de daklijst. Tegen dit gevelvlak heeft zich een uitbouw met brede vensterstrook gevlijd. De entree is haaks op de gevel geplaatst. Op de linkerhoek is een uitgemetseld rookkanaal aanwezig met hoogoprijzende schoorsteen. In de dakkapel in het dakschild twee vensters met stolpramen onder een eenvoudig fronton. De rechter zijgevel (O) wordt in tweeën gedeeld door een forse taps toelopend uitgebouwde schoorsteen, geflankeerd door twee vierkante vensters en op de verdieping smalle vijfruits vensterstroken. Uiterst links een venster met bovenlicht en rechts een opgeklampte deur onder drieruits bovenlicht. Links van de deur een klein tweeruits venster boven een keldervenster. In het dakschild een houten dakkapel met drieruits venster onder een fronton. Hoog in de achtergevel (N) vijf kleine drieruits vensters en in het dakschild een dakkapel met twee vensters met openslaande ramen.

Waardering

Het (voormalige) koloniehuis van de Deutsche Hilfsverein is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuur-, sociaal-historische en typologische waarde als grotendeels gaaf voorbeeld van een koloniehuis Amsterdamse Schooltrant, kenmerkend voor het oeuvre van de architecten Vorkink en Wormser. Van ensemblewaarde als onderdeel van het complex de 'koloniehoek'

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520721. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Gezondheidskolonie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vorkink, P. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Wormser, P. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur