Inleiding

Het complex 'Koloniehoek' bestaat uit drie naast elkaar gelegen voormalige KOLONIEHUIZEN en twee BIJGEBOUWEN uit de periode 1908-1937.

1. Het Herstellingsoord van het Amsterdamse Burgerweeshuis 1908 (Verspijckweg 5)

2. In 1910 i.o.v. de 'Vereniging tot Bevordering van het Tijdelijk Verblijf van Kinderen in Gezonde Streken' het koloniehuis "Voor Jong Nederland" (Verspijckweg 7).

3. De driekwartcirkelvormige lighal 1937 (Verspijckweg 7)

4. Het koloniehuis van de 'Deutsche Hilfsverein 1913 (Verspijckweg 3)

5. Speelzaal (Verspijckweg 3)

Omschrijving

De drie naast elkaar gelegen voormalige koloniehuizen zijn met de voorgevel naar de Verspijckweg gericht en hebben een in hoofdvorm verwante typologie met een voorgebouw aan de straatzijde en een uitbouw aan de achterkant. Het (voormalige) Herstellingsoord ligt in het midden, recht in de as van de Elzenlaan, die de verbinding vormt tussen de Zeeweg en de Verspijckweg. De terrein van de koloniehuizen grenst aan de achterzijde direct aan het duingebied.

Waardering

Het complex "Koloniehoek" in Bergen aan Zee is van algemeen belang vanwege de cultuur-, sociaal- en architectuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een ensemble van drie karakteristieke koloniehuizen met bijgebouwen in het Noordzeekustgebied. Het complex is van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde en de beeldbepalende situering.