Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520723
Complexnummer
520721 - Koloniehoek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82707/44
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Bergen Noord-Holland G 1189
Bij Verspyckweg 3 A, 1865 BJ te Bergen aan Zee

Omschrijving

Omschrijving

SPEELZAAL uit 1928, gebouwd naar ontwerp van P. Vorkink als overdekte speelgelegenheid voor de kinderen. Het gebouwtje staat noordoostelijk van het koloniegebouw.

N.B. De uitbreiding aan de noordzijde uit 1969 is van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De speelzaal telt één bouwlaag en is in bruine baksteen opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder met rode Hollandse pannen belegd samengesteld dak met aan de zuidzijde een schilddak en aan de westzijde een bouwdeel met zadeldak. De eindgevel (W) die aansluit op het door een zadeldak gedekte bouwdeel, bevat enkel een portiek. In de zuidzijde komt een 4x3-ruits schuifraam voor. De westgevel van het door het schilddak gedekte bouwdeel bevat een breed samengesteld kozijn met vijf vensters waaronder een deur. De stijlen van het kozijn zijn zodanig uitgevoerd dat de 4x3-ruits ramen geheel naar beneden te schuiven zijn zodat een brede opening ontstaat voor de toetreding van de gezonde zeelucht. In de naar de weg gekeerde eindgevel (Z) is een deur aanwezig en rechts daarvan een tweeruits venster.

Waardering

De uit 1928 daterende speelzaal, behorend bij het koloniehuis van de Deutsche Hilfsverein, is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'de koloniehoek' en vanwege de bijzondere op de functie gerichte typologie.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520721. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Speelgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Vorkink, P. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur