520765 - Huis te Loinen
Valburg K 592
Valburg K 593
Grote Allee 2, 6677 MA te Slijk-Ewijk

Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ MET SCHUREN.

Aan de westzijde ligt de op de fundamenten van het middeleeuwse kasteel gebouwde bakstenen T-boerderij uit circa 1825. Het voorhuis van anderhalve bouwlaag is overkapt door een met riet gedekt schilddak met gemetselde hoekschoorstenen en op de nok een klokkenstoel, de stal is overkapt door een deels met riet, deels met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt licht geknikt wolfsdak met smal overstek en een gemetselde schoorsteen op de nok. De vijfassige voorgevel kent een regelmatige indeling van afwisselend een zesruitsvenster en een deur met bovenlicht, daarboven vier zoldervensters met luik. Tegen de rechter zijgevel een rechthoekige uitbouw. De achtergevel heeft korfboogvormige deeldeuren geflankeerd door een rond venster en een staldeur, in de zijgevels ellipsvormige stalvensters. Kelders met kruisgewelven op pijlers van het middeleeuwse kasteel. Naast de boerderij een bakstenen WATERPUT, die circa 1 meter boven het maaiveld uitsteekt. Ten noordoosten van de boerderij staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR (XIXa), bouwschuur genoemd, met spantconstructie onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt hoog opgaand, licht geknikt wolfsdak voorzien van daklijsten (zaagtand). In de westgevel een korfboogvormige deeldeur met rechts een halfrond gietijzeren stalvenster, in de oostgevel een korfboogvormige deeldeur geflankeerd door ovale gietijzeren stalraampjes en rechts een staldeur. Beide gevels met vlechtwerk en smeedijzeren muurankers. Op een verhoging staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen SCHUUR (XXa), 'Hoge schuur' genoemd, onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met ongelijke schilden. Over de gehele lengte van de zuidgevel een houten aanbouw (boenhok) onder een met gesmoorde Muldenpannen lessenaarsdak. Voorgevel met korfboogvormige deeldeur en in de top een rond venster.

De BOERDERIJ MET SCHUREN is van algemeen belang:

- vanwege de middeleeuwse kelders met kruisgewelven als laatste restant van het kasteel;