Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEKKEN (3 en 4), PRIEEL (5), KOETSHUIS (6), BOERDERIJ MET SCHUREN (7), SCHUUR ANNEX KOETSHUIS (8), TUINMUUR (10), BOSWACHTERSWONING (11).

Langs de Waalbandijk tussen Wolferen en Lent ligt de historische buitenplaats Loïnen, oorspronkelijk bestaande uit een versterkt kasteel dat bekend stond als het sterkste slot van de Betuwe. Het middeleeuwse kasteel werd bij dijkdoorbraken in 1644 zwaar beschadigd en aan het begin van de negentiende eeuw (circa 1825) afgebroken. Op de oude fundamenten werd een boerderij opgetrokken en ten oosten hiervan bouwde de eigenaar, Quadt van Wickenraedt, een jachthuis, waarmee in circa 1809 begonnen werd. In 1834 werd het huis tot een buitenhuis uitgebreid en vermoedelijk werd gelijktijdig een kleinschalige aanleg in landschapsstijl rondom het huis gerealiseerd. Vanaf de dijk werd een loodrecht op het huis staande oprijlaan aangelegd met bospartijen aan weerszijden (waaronder een sterrenbos als neoformeel element). Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De niet-genoemde bouwkundige onderdelen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS HUIS TE LOINEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege het vroeg-l9de-eeuwse hoofdgebouw in dat in neoclassicistische stijl gebouwd is;

- vanwege het lanenpatroon en de kleinschalige aanleg in landschapsstijl;