Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520804
Complexnummer
520803 - Darthuizen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82669/21
Kadastrale aanduiding
Leersum E 1171
Leersum E 1172
Darthuizerweg 4, 3956 NK te Leersum

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Darthuizen). Het hoofdgebouw ligt iets verhoogd en centraal in het landschapspark. De ligging is zo gekozen dat de bewoners vanaf de voor- en achterzijde optimaal zicht hebben op de door bos omzoomde weilanden rondom het huis. Het rood bakstenen huis op rechthoekige grondslag bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een met riet gedekt schilddak dat aan de voor- en achterzijde iets hoger is opgetrokken; op de nokeinden twee schoorstenen. De symmetrische voorgevel telt vijf traveëen; in de middelste travee een gepaneelde toegangsdeur waarboven een halfrond bovenlicht met spaakroeden; de deur wordt geflankeerd door meerruitsvensters, waarboven halfronde, afgeplatte ontlastingsbogen met spaarveld; op de bovenverdieping vijf meerruitsvensters; ter hoogte van de zolder een halfrond venster met spaakroeden. Met uitzondering van het dakvenster zijn alle vensters voorzien van gepaneelde luiken. In de rechterzijgevel op de begane grond twee driezijdig uitgebouwde meerruitsvensters met bovenlicht en persiennes; op de verdieping centraal twee meerruitsvensters; ter hoogte van de zolder een halfrond venster met spaakroeden. In de linker zijgevel centraal een eenvoudige toegangsdeur met halfrond bovenlicht met spaakroeden; links van de deur een groot meerruitsvenster voorzien van gepaneelde luiken; rechts een klein getralied venster; op de verdieping centraal een driestrooksvenster en rechts twee kleine vensters als op de begane grond; ter hoogte van de zolder een halfrond venster met spaakroeden. Aan de achterzijde op de begane grond vier paar openslaande deuren met gepaneelde luiken en een hoge glaspartij op de middenas (oorspronkelijk een erker); op de verdieping drie paar openslaande deuren met bovenlicht en persiennes en op de middenas en uiterst rechts een meerruitsschuifvenster met persiennes. Oorspronkelijk was er over de volle breedte van het huis een balkon aangebracht, gedragen door betonnen Dorische zuilen en voorzien van een houten balustrade met gedraaide balusters. Na aankoop door de familie Den Boer in 1967 werd het balkon met drievijfde deel verkleind, zodat het sindsdien nog slechts de twee rechter traveëen siert. Op de begane grond uiterst rechts in de gevel een klein meerruitsvenster met luik; ter hoogte van de zolder twee gekoppelde meerruitsvensters. De openslaande deuren aan de achterzijde geven toegang tot een terras betegeld met decoratieve tegels uit de bouwtijd.

Waardering HOOFDGEBOUW (Darthuizen) is van algemeen belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de architectonische vormgeving; - Als representatief en vrij gaaf bewaard voorbeeld van een vroeg 20ste- eeuws landhuis in het algemeen en uit het oeuvre van J. Stuivinga in het bijzonder; - Vanwege het als één architectonisch concept opgevatte en gaaf bewaarde geheel van huis en park en vanwege de kenmerkende ligging van het huis in het landschapspark; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520803. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1918
1918
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing