Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), SCHUUR (SCHAAPSKOOI) (3). De historische buitenplaats Darthuizen ligt ten noordwesten van Leersum op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug. Rond het centraal gelegen landhuis, dat werd gebouwd in 1918 naar een ontwerp van J. Stuivinga, ligt een grootschalige landschappelijke tuin- en parkaanleg, welke ontworpen werd door L. H. Springer in 1917. De aanleg bestaat voor een groot deel uit weilanden, omzoomd door als coulissen fungerende bosranden. De weiden worden doorsneden door houtwallen en sloten. In de onmiddellijke omgeving van het huis werd een tuin aangelegd met ondermeer terrassen en een klein wandelbos. Vòòr de huidige aanleg bevond zich ter plaatse een boerenbedrijf met diverse opstallen. Een tweetal leilinden en een kleine schuur getuigen nog van deze periode. Achter de schuur ligt een voormalige dienstwoning. Deze werd in 1998 geheel vernieuwd, waarbij de architectonische vormgeving van het oorspronkelijke exemplaar gevolgd werd. De woning komt niet voor bescherming in aanmerking, maar het is voor de samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats wel van belang dat het pand in de huidige vorm behouden blijft.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS DARTHUIZEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde: - vanwege de ouderdom; - vanwege het als één architectonisch concept opgevatte en gaaf bewaarde geheel van huis en tuin; - vanwege de tuin- en parkaanleg in landschapsstijl die een representatief en gaaf bewaard voorbeeld is uit het oeuvre van L. H. Springer; - vanwege het hoofdgebouw, dat een representatief en gaaf bewaard voorbeeld is uit het oeuvre van J. Stuivinga; - vanwege de in het landschap herkenbare ontwikkeling van het landgoed van een boerderijcomplex tot een 20ste- eeuwse buitenplaats; - als onderdeel van het grootschalige buitenplaatsengebied ten westen van Leersum.