Leersum E 1172
Leersum E 1171
Darthuizerweg 2, 3956 NK te Leersum

Omschrijving

SCHUUR (SCHAAPSKOOI) behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen. Ten noordoosten van het hoofdgebouw staat een schuur, waarvan de oorsprong teruggaat tot de tijd dat er een boerderijcomplex op het terrein gelegen was. Vermoedelijk bevinden zich ten noorden van het huidige huis nog de fundamenten van de boerderij die van dit complex het middelpunt vormde, de plaats wordt gemarkeerd door een tweetal oude leilindes. De schuur is opgetrokken uit rode baksteen, heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak, waarvan de schilden aan de korte zijden enigszins bol verlopen en in het midden iets opgetrokken zijn om meer ruimte te creëeren voor de ingangspartijen. Aan de westzijde bestaat de ingang uit een eenvoudige, dubbele inrijdeur waarboven verticaal beschot met twee meerruits-kantelramen, aan de oostzijde eenzelfde invulling, waarbij de deuren op ooghoogte voorzien zijn van meerruitsvensters. De zijgevels zijn ieder voorzien van vier meerruitsvensters. De schuur dateert in oorsprong uit de late 18de of de 19de eeuw, maar werd na een brand in de jaren '30 van de 20ste eeuw in dezelfde vorm herbouwd.

Waardering De SCHUUR behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen is van algemeen belang: - Vanwege de oorspronkelijkheid van de vormgeving; - Vanwege de ornamentele waarde; - Vanwege het harmonieuze, doelmatige ontwerp; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.