Leersum E 1172
Leersum E 1171
Bij Darthuizerweg 4, 3956 NK te Leersum

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen. Grootschalige en toch besloten tuin- en parkaanleg in landschappelijke stijl naar een ontwerp van L. H. Springer uit 1917. Huis en park kwamen gelijktijdig tot stand en vormen één architectonisch concept. Het huis is zo in de aanleg geplaatst dat er een optimale wisselwerking is met de omgeving. Vanuit het huis zijn er weidse gezichten op de door bos omzoomde weilanden, die oorspronkelijk tot een ter plaatse gevestigd boerderijcomplex behoorden. Deels doorgestoken houtwallen, sloten en als coulissen fungerende bosranden zorgen voor een gevarieerd blikveld. De tuinaanleg rond het huis komt in grote lijnen overeen met het overgeleverde ontwerp van Springer. Het huis ligt aan een halfronde oprit en wordt geflankeerd door groenzônes met een gevarieerde samenstelling. Aan de overzijde van de oprit staan twee leilinden, zij markeren de plaats waar eerder een boerderij stond; iets verder de weilanden in bevindt zich een ronde poel. Ter linkerzijde van het huis ligt een klein wandelbos; rechtsachter het huis een grillig gevormde vijver en rechtsvoor het restant van een oorspronkelijk veel grotere boomgaard, omsloten door een oude beukenhaag. Achter het huis leidt een trapje van het terras naar de lager gelegen tuin, die bestaat uit een gazon gestoffeerd met heesters en boomgroepen. Oorspronkelijk lag er overeenkomstig Springers ontwerp onderaan de trap een grote rechthoekige vijver, van het terras gescheiden door enkele formele perken met exoten, zowel de vijver als de perken zijn in de loop der tijd verdwenen.

Waardering TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Darthuizen is van algemeen belang: - Als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een park in landschapsstijl uit ca. 1920; - Als representatief en gaaf bewaard voorbeeld uit het oeuvre van L. Springer; - Vanwege de kwaliteit van het ontwerp; - Vanwege de deels bewaard gebleven oorspronkelijke houtopstanden; - Vanwege de in het landschap herkenbare ontwikkelingsgeschiedenis van het landgoed; - Vanwege de visueel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Landschapsstijl