520864 - Boerderijcomplex
Vianen K 271
Helsdingse Achterweg 22, 4133 NC te Vianen

Inleiding

BOERDERIJ, als onderdeel van het complex, van het type T-huisboerderij met middenlangsdeel uit 1849 gebouwd in opdracht van Cees de Vor. Na een brand in 1847 is de huidige boerderij op de plaats van de oude opnieuw opgebouwd. Een windijzer vermeldt "CDV dz 1879", hetgeen verwijst naar Cees de Vor Dirkszoon.

N.B. 1. De boerderij is in 1997 voorzien van twee forse moderne dakkapellen aan de voorzijde. Het riet is met de kapellen meegedekt. In het achterschild is een tuimelvenster aangebracht.

N.B. 2. In het achterhuis zijn deel en stallen verbouwd. Hierbij is onder meer een betonnen vloer gestort. Bovendien is een lage uitbouw aan het voorhuis gebouwd. De constructie van ankerbalkgebinten is grotendeels intact gebleven. N.B. 3. De huidige beschildering van de luiken met zandlopermotief is niet overeenkomstig de historische situatie.

Omschrijving

De boerderij is in baksteen (kruisverband) opgetrokken vanuit een T-vormige plattegrond. Het dwars op het achterhuis geplaatste voorhuis heeft een met riet gedekt zadeldak tussen tuitgevels. Alle vensters zijn rechtgesloten onder een strek en hebben luiken, hardstenen lekdorpels en schuiframen. Er zijn rondom staafankers toegepast. De symmetrische voorgevel heeft een gecementeerde plint en bevat in het midden een deur met hardstenen onderdorpel en bovenlicht en aan weerszijden twee vensters met zesdelige schuiframen. De symmetrische rechter zijgevel (noordwestgevel) bevat een paneeldeur met bovenlicht, aan weerszijden een zesdelig schuifraam en in de top een vierdelig schuifraam. De jaartalankers vormen het jaar 1849. De zuidoostgevel bevat een kelderraam met luiken, een opkamervenster met zesdelig schuifraam en in de top een vierdelig schuifraam. Het achterhuis is van het halletype met een brede, driebeukige opzet en heeft een met riet gedekt zadeldak met wolfseind. De zijgevels bevatten telkens vier segmentboogvormige stalvensters met ijzeren roeden met decoratieve detaillering. De symmetrische achtergevel bevat in het midden een rechtgesloten dubbele deeldeur met aan weerszijden een rondboogvenster met ijzeren roeden, een staldeur en in de top een hooiluik.

In het INTERIEUR, dat in redelijke mate van gaafheid verkeert, is onder meer van belang het voorhuis met oorspronkelijke indeling met een centraal gelegen gang en linksachter een kelder met opkamer. In de gang ondermeer een betegelde auberginekleurige plint met blad- en bloemmotieven. De kelder heeft een gemetselde trap, plavuizen en houten balkenplafond. In de kamer rechtsachter een schouw met betegeling uit de eerste helft van de negentiende eeuw bestaande uit witjes en tegeltableaux in aubergine, en aan weerszijden zuilen gedecoreerd met papegaaien en pauwen. In de voorname kamer (linksvoor) een schouw, uitgevoerd met consoles en polychrome tegels beschilderd met burchten. In het achterhuis bevindt zich een gemetselde pompbak met koperen pomp.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en ensemblewaarde waarde:

- vanwege het type boerderij;

- vanwege het materiaalgebruik, de detaillering en enkele bijzondere onderdelen in het interieur.

-vanwege de bouwkundige onderdelen die redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zijn.

- als markering van de samenkomst van de voor- en de achterweg en vanwege de beeldbepalende ligging in het open polderlandschap.

- vanwege de herkenbare ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de bijgebouwen.

-vanwege de zeldzaamheidswaarde van het type, dat in de Vijfheerenlanden zeldzaam is.