Inleiding

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ uit 1849 met twee bijbehorende SCHUREN in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De boerderij is gebouwd in opdracht van Cees de Vor. De via een tussenlid met de zijgevel van de boerderij verbonden bijschuur deed dienst als stal- en tasruimte en tevens als zomerhuis.

N.B. 1. Het erf is aangepast in verband met de huidige bedrijfsvoering.

Omschrijving

Het complex ligt in het open weidelandschap nabij het punt waar de Helsdingse Achterweg en de Helsdingse Voorweg samenkomen in het noorden van de polder Bloemendaal. De evenwijdig ten opzichte van elkaar gelegen complexonderdelen liggen alle ten zuidwesten van de Achterweg en zijn noordoost-zuidwest georiënteerd. De direct ten zuidoosten van de boerderij gelegen schuur ligt op circa een halve meter afstand van de boerderij en is daarmee aan de voorzijde verbonden. De schuur, die zich ten zuidoosten daarvan bevindt, is vrijstaand gelegen. De achtergevels liggen nagenoeg op één lijn. De toegang naar het achtererf ligt tussen de schuren. Achter de boerderij en de daarmee verbonden schuur ligt een strook klinkerbestrating.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, situationele en ensemblewaarde:

- vanwege de redelijke gaafheid en de relatieve zeldzaamheid.

- vanwege het type boerderij.

- vanwege het materiaalgebruik, de detaillering en enkele bijzondere onderdelen in het interieur van de boerderij.

- vanwege de bouwkundige onderdelen die redelijk gaaf zijn in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- als onderdeel van de gegroeide structuur langs de Helsdingse Achterweg, als markering van de samenkomst van de voor- en de achterweg en vanwege de beeldbepalende ligging in het open polderlandschap.

- vanwege de herkenbare ruimtelijk-functionele en visuele relatie tussen de complexonderdelen.

- vanwege de zeldzaamheidswaarde ontleent aan het type, dat in de Vijfheerenlanden zeldzaam is, en de opzet van het complex, namelijk boerderij met bijschuur annex zomerhuis.