520864 - Boerderijcomplex
Vianen K 271
Bij Helsdingse Achterweg 22, 4133 NC te Vianen

SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, als onderdeel van de boerderij uit 1849.

N.B. De schuur is verbouwd ten behoeve van de bedrijfsvoering. De schuur bestond uit een voerdeel met grupstallen en mestgangen in de zijbeuken en een taszolder. De taszolder is verlaagd en vernieuwd en de stallen zijn verbouwd. Hierbij is onder meer een betonnen vloer gelegd. Bovendien zijn de deel- en staldeuren verlaagd.

Omschrijving

De in baksteen opgetrokken schuur heeft een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfseinden. Rondom bevindt zich een aangesmeerde plint en zijn staafankers toegepast. In de kopgevels zijn gedeeltelijk vlechtingen aangebracht. De voorgevel bevat een rechtgesloten deur met bovenlicht en een rechtgesloten venster met schuifraam en drie kleine vensters met ramen met roeden, waaronder een segmentboogvormig stalvenster. De nagenoeg symmetrische achtergevel bevat in het midden de getoogde, dubbele deeldeur met aangesmeerde omlijsting en aan weerszijden een rondboogvenster met ijzeren roeden, een staldeur en in de top bevond zich een hooiluik. In de zuidoostgevel komen vier segmentboogvormige stalvensters voor.

De constructie bestaat uit houten ankerbalkgebinten op bakstenen poeren. De schuur bestaat uit een stalgedeelte en een afgeschermd voorhuis, waarin zich een stookplaats bevindt en dat dienst deed als bakhuis en waarschijnlijk ook als zomerhuis.

Waardering

De schuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische, ensemblewaarde en de gaafheid:

- als onderdeel van een boerderij met bijzondere waarde en vanwege de functie als bak- en zomerhuis.

- vanwege het materiaalgebruik en de detaillering.

- vanwege de bouwkundige onderdelen die redelijk gaaf zijn in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de herkenbare ruimtelijk-functionele en visuele relatie met de boerderij en de andere schuur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)