520936 - De Eendepoel
Vlagtwedde R 716
Ter Apelerstraat 42, 9551 XK te Sellingen

Omschrijving

ONTGININGSBOERDERIJ (gebouwd in 1914 in Overgangsarchitectuur) opgetrokken in een bruin-rode baksteen op een trasraam van bruin-rode klinkers afgezet met een rollaag. Het wolfdak, gedekt met een zwarte muldenpan, heeft twee gemetselde schoorstenen, drie dichte houten dakkapellen, en een (vernieuwde) goot. De boerderij heeft aan de zuidwestzijde twee krimpen.

De voorgevel (zuidoost) wordt verlevendigd door gevelbanden van helderrode baksteen en door een klimmend boogfries van helderrode baksteen. Onder de goot bestaat het fries uit pleisterwerk met siermotieven in rode baksteen en een boogfries met gepleisterde accenten. Midden in het fries een gepleisterd vlak met het bouwjaar: `1914'. In de gevel licht getoogde (vernieuwde?) dubbele houten schuurdeuren onder een rollaag van rode baksteen; drie T-vensters met bovenlicht met roedenverdeling onder een wenkbrauwboog van rode baksteen; drie zaadvensters met roedenverdeling onder een strek van rode baksteen. Alle vensters hebben rode bakstenen onderdorpels.

In de zuidwestgevel een T-venster met bovenlicht met roedenverdeling onder een strek van rode baksteen; een paneeldeur met drieruits deurlicht onder een bovenlicht met roedenverdeling en een aangesmeerde stoep, onder een strek van rode baksteen. In de eerste krimp van de zuidwestgevel, aan de zuidoostzijde een T-venster met strek in rode baksteen en gemetselde onderdorpel; aan de zuidwestzijde twee zesruitsvensters met rollaag van rode baksteen en houten onderdorpels. De krimp heeft een goot op rode gemetselde klossen. In de tweede krimp van de zuidwestgevel gemetselde lisenen; een (vernieuwde) deur; een w.c. venster met rollaag en onderdorpel van rode baksteen; acht getoogd ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling onder een getoogde strek van rode baksteen en met gemetselde onderdorpels.

De noordoostgevel wordt geleed door gemetselde lisenen verbonden door verspringende rollagen met muizentand. In de gevel veertien getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling onder een getoogde strek van rode baksteen en met onderdorpels van rode baksteen.

In de achtergevel met deels vernieuwd metselwerk, licht getoogde dubbele deeldeuren met rollaag van rode baksteen; twee opgeklampte deuren met vierruits bovenlicht en rollaag van rode baksteen; een houten deur (niet origineel); zes getoogde ijzeren schuurvensters met decoratieve roedenverdeling met rollaag en onderdorpel van rode baksteen; een drieruits schuurvenster (niet origineel, was dubbele staldeur).

Ontginningsboerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een ontginningsboerderij uit 1914