520961 - Boerderijcomplex
Zuidbroek F 462
Kerkstraat 59, 9636 AB te Zuidbroek

Omschrijving

De deels één, deels twee verdiepingen hoge, onderkelderde VILLA (omstreeks 1914 in Overgangsarchitectuur met Rationalistische invloeden) op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van gesinterde baksteen afgezet met een gepleisterde band (uitgezonderd de achtergevel) en wordt gedekt door een samengestelde kap waarop zwart geglazuurde verbeterde Hollandse pannen, aan de achterzijde zwarte platte Friese pannen; hoge gemetselde schoorsteen; overkragende houten goot op klossen; drie zinken pirons. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood, met uitzondering van de achtergevel en deels de zuidgevel, onder een witgeschilderde betonnen latei en betonnen onderdorpel.

De entree in uitgebouwde portiek bevindt zich in het rechtergeveldeel van de voorgevel (oostzijde) en bestaat uit een decoratieve houten paneeldeur waarin gekleurd glas-in-lood en roedenverdeling en met zijlicht waarin gekleurd glas-in-lood onder één betonnen latei; granieten vloer; zowel aan de voor- als rechterzijde van het portiek drie rondbogen gedragen door ronde betonnen pijlers die rusten op een gemetseld muurtje; linkerzijde portiek een H-venster onder strek; acht treden hoge betonnen stoep, eerste trede afgedekt met een gietijzeren rooster; aan weerszijden van de stoep een laag gemetseld muurtje met twee pijlers met betonnen top. Rechts van de entree twee H-vensters onder strek met witgeschilderde betonnen aanzetstenen. In het risalerende linkergeveldeel een halfronde erker onder gebogen dak waarin vier H-vensters onder één betonnen latei. Boven de erker twee twintigruits vensters waarin gekleurd glas-in-lood; gevelband. Aan de rechterzijde van dit risalerende geveldeel een twintigruits venster.

In de zuidgevel van de platte aanbouw een T-venster waaronder een tienruits keldervenster met diefijzers. Boven de aanbouw een niet-originele deur. Rechts van de aanbouw een niet-originele deur met bovenlicht waarvoor een gietijzeren stoep van zeven treden met aan weerszijden een ijzeren leuning en een H-venster. Boven de deur twee staande tienruits vensters onder één betonnen latei. Op de hoek was oorspronkelijk een serre aangebouwd; deels nieuw metselwerk; niet-origineel smal staand venster, een dichtgezet venster en een H-venster; terras met gemetseld muurtje waarop gemetselde pijlers afgedekt met beton. Boven de oorspronkelijk serre een niet-origineel balkon met deur en een twintigruits venster.

In de achtergevel (westzijde) van de platte aanbouw een klein vierkant venster (origineel?). Centraal in de achtergevel van de villa een houten paneeldeur met boven- en zijlichten waarvoor een zeven treden hoge betonnen stoep met aan weerszijden een gemetseld muurtje waarop niet-originele leuningen. Onder de deur een vierruits keldervenster met diefijzers. Aan de linkerzijde van de deur een samengesteld tweedelig H-venster (linker niet-originele indeling) waaronder een houten kelderdeur in een gemetselde koekoek met vierruits zijlichten met diefijzers; vijf treden hoge stoep. Aan de rechterzijde van de deur een T-venster waaronder een tienruits keldervenster met diefijzers.

In de noordgevel links een erker onder plat dak op een betonnen vloer gedragen door consoles waarin twee H-vensters onder één betonnen latei; aan weerszijden een smal venster met drieruits bovenlicht. Rechts van de erker een H-venster waaronder een tienruits keldervenster met diefijzers. In de noordgevel van de platte aanbouw twee smalle H-vensters zonder roeden en glas-in-lood in de bovenlichten waaronder een tienruits keldervenster met diefijzers.

Het INTERIEUR mocht niet worden bekeken.

Waardering

Villa behorende bij een boerderijcomplex van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa behorende bij een boerderijcomplex uit de jaren tien van de twintigste eeuw in Overgangsarchitectuur met Rationalistische elementen in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en fraaie detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid