Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een VILLA, een HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING en aangebouwde BIJSCHUUR en een TWEEKAPSSCHUUR.

De villa is gebouwd omstreeks 1914 in opdracht van W. ten Have in een Overgangsarchitectuur waarin Rationalistische elementen zijn te herkennen. De serre aan de zuidzijde is inmiddels afgebroken. De hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur, gelegen links achter de villa, stamt uit ongeveer 1890 en kreeg waarschijnlijk omstreeks 1914 een nieuwe voorgevel, die stilistisch gezien een eenheid vormt met de villa. De tweekapsschuur, gelegen achter de hoofdschuur, stamt uit omstreeks 1920. De schuur gelegen aan de linkerzijde van de hoofdschuur komt wegens te weinig gaafheid niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen aan de doorgaande weg van Zuidbroek op een ruim perceel dat deels is omgracht. Aan de rechterzijde ligt de snelweg de N7. In de tuin zijn nog restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg. Aan de linkerzijde verschaft een oprijlaan toegang tot het complex. Aan de rechterzijde ligt een vijver en staan loofbomen.

Het pand mocht van de eigenaar niet van binnen worden bekeken.

Waardering

Boerderijcomplex bestaande uit een villa, een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en tweekapsschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een villa, een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur en tweekapsschuur uit het einde van de negentiende en eerste kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van zowel villa als hoofdschuur

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex