520961 - Boerderijcomplex
Zuidbroek F 462
Bij Kerkstraat 59, 9636 AB te Zuidbroek

Omschrijving

HOOFDSCHUUR met aangebouwde BIJSCHUUR gebouwd omstreeks 1890. In 1914 kreeg de hoofdschuur een nieuwe voorgevel.

De HOOFDSCHUUR met ingebouwde DIENSTWONING op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen, voorgevel van bruine baksteen, en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele pannen; niet-originele goot; muurankers; windwijzer.

De topgevel van de voorgevel (oostzijde) wordt bekroond met een witgeschilderde tuit en wordt geleed door twee gevelbanden en een opklimmend gepleisterd fries; twee negenruits vensters onder strek waarboven een H-venster met zesruits bovenlicht onder een segmentboog met betonnen aanzetstenen en boogtrommel met aan weerszijden een staand venster onder een betonnen latei.

In de zuidgevel een dichtgemetseld venster met tweeruits bovenlicht waarboven een tweeruits zaadvenster, alle onder strek; houten gootlijst. Aan de voorzijde van de krimp dubbele getoogde opgeklampte houten schuurdeuren onder een betonnen latei.

In de achtergevel (westzijde) niet-originele betonvensters en twee houten schuurdeuren onder een betonnen latei.

In de noordgevel een houten paneeldeur met tweeruits bovenlicht waarboven een tweeruits zaadvenster, alle onder strek; houten gootlijst. Aan de voorzijde van de eerste krimp een zesruits venster onder strek waarnaast een brievenbus; aan de zijkant vijf zesruits vensters onder rollaag. Aan de voorzijde van de tweede krimp een vierruits venster onder rollaag; aan de zijkant een opgeklampte houten deur en een vierruits venster. Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

De aangebouwde BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop niet-originele pannen; muurankers; niet-originele goot.

In de topgevel van de voorgevel (oostzijde) centraal een niet-originele schuurdeur met aan weerszijden een getoogd negenruits vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling in de bovenlichten onder rollaag. In de top een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

De achtergevel (westzijde) is opnieuw opgetrokken (niet-originele betonvensters en schuurdeur).

In de noordgevel twee getoogde drieruits vensters onder rollaag.

Waardering

Hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een hoofdschuur met ingebouwde dienstwoning en aangebouwde bijschuur uit het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallend vormgegeven en gedetailleerde voorgevel van de hoofdschuur

- vanwege de redelijke mate van gaafheid