Aalburg F 2759
Bij Grote Kerkstraat 69, 4261 BC te Wijk en Aalburg

Inleiding

KOOK- OF BAKHUIS, westelijk gelegen van de boerderij Grote Kerkstraat 69-71 in Aalburg. Het bakhuis in Ambachtelijk-Traditionele trant dateert in oorsprong uit de late 18de eeuw en bleef in opmerkelijk gave staat bewaard.

Omschrijving

Het bak- of kookhuis bezit een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een zadeldak met de nokrichting haaks op de naar de boerderij gerichte voorgevel. Dit dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en draagt midden op de nok een bakstenen schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in oude gele handvormsteen in kruisverband. Beide kopgevels hebben bakstenen vlechtingen, rechte schouders en worden bekroond door een getrapte tuit. Voorts in alle gevels eenvoudige staafankers.

De voorgevel bezit links een ingang met kozijn met duivejagerprofiel, opgeklampte deur en klein enkelruits bovenlicht, rechts een venster met 18de-eeuws kozijn met aan boven- en onderzijde een rollaag. Het kozijn heeft een T-indeling en bezit bij de twee zesruits onderramen luiksponningen. Het brede vaste bovenlicht is tienruits. De oorspronkelijk bij de onderramen aanwezige luiken zijn verdwenen. In de top van de gevel een klein venster onder een rollaag, voorzien van een vierruits schuifraampje.

De rechter zijgevel heeft in het linker gedeelte een klein venstertje met enkelruits raam en rechts hiervan een groot laat-18de-eeuws venster met kozijn met luiksponning, rollaag aan de onderzijde en een 25-ruits schuifraam. De luiken zijn niet meer aanwezig. Geheel rechts in deze gevel bevindt zich een ingang met kozijn met kraalprofiel en een houten deur.

De linker zijgevel heeft rechts een deels dichtgemetseld venster met vijfruits bovenlicht. Links hiervan een klein venstertje met enkelruits raampje.

De achtergevel heeft een vernieuwd raam in authentieke gevelopening. In de top van de gevel bevond zich oorspronkelijk een klein venstertje. Het inwendige bevat een authentieke schouw met houten kroonlijst en stookplaats met witte tegels (deels bewaard).

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex buiten de bebouwde kom van Aalburg en daarmee verwijzend naar de vroegere agrarische betekenis van dit gebied cultuurhistorische waarde. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de detaillering en het materiaalgebruik. Het betreft een in opmerkelijk gave staat bewaard gebleven voorbeeld van een 18de-eeuws bak-/kookhuis, met diverse voor deze bouwperiode kenmerkende elementen. Het object heeft in deze streek zeldzaamheidswaarde. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaande uit een boerderij met dwarsdeel en een vrijstaande veeschuur. Voorts is het van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kookhuisje

Betreft kook-/bakhuisje