Inleiding

Boerderijcomplex buiten de bebouwde kom van Aalburg, opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het is gelegen aan de westelijke zijde van de Grote Kerkstraat in Aalburg, nabij de aansluiting van deze straat op De Kroon, bestaande uit een forse BOERDERIJ (onderdeel 1) met dwarsdeel, voor een deel daterend uit de 18de eeuw, met 19de-eeuwse detailleringen, voorts een KOOK- OF BAKHUIS (onderdeel 2), westelijk gelegen van de boerderij en een VARKENSSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderij. Ook deze bijgebouwen bezitten 17de- of 18de-eeuwse elementen. De boerderij kan typerend worden genoemd voor het westelijke deel van het rivierengebied en in het bijzonder het Land van Altena, gekenmerkt door het voorhuis met voorname, hoog opgaande symmetrisch ingedeelde voorgevel, het zadeldak met klein wolfeind boven de kopgevels en de dwarsdeelopzet met deeldeuren in één der zijgevels, veelal onder een licht opgewipt dak. Ook het materiaalgebruik, gele IJsselsteen, is typerend voor deze streek. De bebouwing is gesitueerd op een erf met verschillende karakteristieke historische elementen, zoals een voortuin met hekwerken, drie oude leilinden en enkele oude vruchtbomen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een karakteristiek en gaaf voorbeeld van een in zijn huidige vorm 18de- en 19de-eeuws ogend historisch boerderijcomplex met forse kortgevelboerderij met dwarsdeel, vrijstaand bak-/kookhuis, een varkensschuur en verschillende erfelementen.

De boerderij heeft architectuurhistorisch belang als goed en redelijk gaaf voorbeeld van een middelgrote boerderij met dwarsdeel, van een in het Land van Altena streekeigen boerderijtype. De beide bijgebouwen (bak-/kookhuis en varkensschuur) zijn eveneens van belang als voorbeelden van historische erfbebouwing bij een grote boerderij.

Het complex heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de prominente ligging langs een doorgaande weg noordelijk van de bebouwde kom van Aalburg. Het betreft één van de weinige nog vrij gaaf gebleven boerenerven in de gemeente Aalburg.

Het complex heeft gaafheids- en herkenbaarheidswaarde, daar het van belang is vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit de boerderij, de bijgebouwen, sierhekwerken en diverse markante groenelementen, waaronder de monumentale leilinden.