Aalburg F 2759
Bij Grote Kerkstraat 69, 4261 BC te Wijk en Aalburg

Inleiding

VARKENSSCHUUR, gelegen ten noordwesten van de boerderij Grote Kerkstraat 69-71 in Aalburg. De schuur in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert in oorsprong wellicht nog uit de 17de of 18de eeuw, maar onderging wel enige wijzigingen.

Omschrijving

De varkensschuur bezit een rechthoekige plattegrond,een bouwlaag en een zadeldak tussen topgevels. Dit dak is gedekt met golfplaten. De gevels zijn gemetseld in oude rode handvormsteen in kruisverband (baksteenformaat 24x5- 5,5x11-12 cm, 10 lagen = 63,5 cm.) en voorzien van een gecementeerde plint. Beide kopgevels hebben bakstenen vlechtingen, rechte schouders en worden bekroond door een kleine tuit. Voorts in alle gevels eenvoudige staafankers. In de zuidelijke zijgevel bevindt zich de oorspronkelijke dwarsdeelingang met oud kozijn en dubbele houten opgeklampte deeldeur met oud hang- en sluitwerk. Rechts in deze gevel een kozijn met rollaag en gewijzigde invulling. Geheel links een niet oorspronkelijk venster. De andere lange gevel heeft drie kleine stalvensters.

In de beide kopgevels bevinden zich in de top drie gevelopeningen met rollagen aan onder- en bovenzijde. Verschillende openingen hebben opgeklampte houten luiken. Inwendige houtconstructie, bestaande uit vier trekbalken, waarvan de buitenste als strijkbalken zijn uitgevoerd. De balken worden in het midden ondersteund door houten stijlen. Voorts een eenvoudige rondhouten sporenkapconstructie. Bij de schuur een aantal oude vruchtbomen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex buiten de bebouwde kom van Aalburg en daarmee verwijzend naar de vroegere agrarische betekenis voor dit gebied cultuurhistorische waarde. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed, redelijk gaaf en zeldzaam voorbeeld van een mogelijk nogwel laat 17de- of 18de-eeuwse veeschuur, van een eertijds algemeen voorkomend type, opmerkelijk door de vrij gave detaillering en de dwarsdeelingang. Het gebouw heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een boerderij met dwarsdeel en een bak-/kookhuis.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkenshok