Aalburg F 1472
Polstraat 52, 4261 BV te Wijk en Aalburg

Inleiding

Voormalige VEESCHUUR, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen ten westen van de boerderij. De in Ambachtelijk-Traditionele stijl vormgegeven schuur dateert uit omstreeks 1900 en bevatte onder meer een koestal en een aardappelkuil. Na de Tweede Wereldoorlog is de schuur tijdelijk in gebruik geweest als school, omdat de dorpsschool was verwoest. In het gebouw waren twee klaslokalen ingericht. In het recente verleden is de schuur inwendig verbouwd tot kantoorruimte. Hiertoe werd binnen de bestaande deeldeuropening inpandig een entreepui aangebracht. In de achtergevel werd een stalvenster vergroot tot veelruits raam. Voor het overige bleef de schuur vrij gaaf bewaard.

Omschrijving

Forse schuur met rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en een mansardedak met de nokrichting haaks op de voorgevel. Op de rechter zijgevel sluit een rechthoekige uitbouw, welke met een lessenaarsdak op het hoofddak is aangekapt. Het dak is gedekt met gesmoorde muldenpannen en bezit bij de kopgevels overstekken met houten windveren. Op het linker dakschild een bakstenen schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en rondom voorzien van een gepleisterd plint. In de gevels diverse grote halfronde stalvensters met gepleisterde lekdorpels, halfsteens rondbogen en veelruits ijzeren ramen. Voorts eenvoudige staafankers. De voorgevel heeft in het midden een rechtgesloten voormalige deelingang met dubbele houten opgeklampte deuren.

In de gevelopening een moderne pui. Rechts van de ingang een voormalig stalvenster, dat naar beneden toe tot aan de plint is vergroot en voorzien van een enkelruits raam. In de topgevel een houten opgeklampt luik met aan weerszijden een halfrond stalvenster. Geheel bovenin een klein zoldervenster. In de uitbouw een kozijn met dubbele houten opgeklampte deur. In de rechter zijgevel twee getoogde stalvensters. De linker zijgevel heeft drie halfronde stalvensters. De achtergevel heeft beneden drie halfronde stalvensters, waarvan de middelste naar beneden toe is vergroot en hier gevuld met een modern veelruits raam. In de topgevel twee licht getoogde vensters met veelruits ramen en geheel bovenin een klein zoldervenster met vierruits raam. Inwendig heeft de schuur een eenvoudige houtconstructie en een kapconstructie, bestaande uit drie dekbalkjukken met gepende verbindingen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf bewaard boerderijcomplex, dat weliswaar zijn oude functie heeft verloren, maar opvalt door de volledigheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Het heeft architectuurhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van middelgrote veeschuur uit omstreeks 1900, gekenmerkt door de toepassing van een fors mansardedak en de vele grote halfronde stalvensters. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een kortgevelboerderij, een bakhuis, een kleine schuur, een voormalig toiletgebouwtje, diverse groenelementen en een tuin met hekwerken. Voorts als karakteristiek onderdeel van de (deels) historische bebouwing aan de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Betreft veeschuur