Inleiding

Boerderijcomplex temidden van de lintbebouwing aan de Polstraat, buiten de dorpskom van Aalburg, gelegen aan de noordelijke zijde van de weg en bestaande uit een BOERDERIJ (1), een BAKHUISJE (2), een kleine SCHUUR (3), een voormalige VEESCHUUR (4) en een WC-GEBOUWTJE (5). Oudste onderdeel van het complex is de uit 1857 daterende kortgevelboerderij. De overige bouwdelen werden omstreeks 1900 gerealiseerd of verbouwd. Na de Tweede Wereldoorlog was in de veeschuur tijdelijk een school gehuisvest. Uit deze periode dateert het wc-gebouwtje. Op het erf een siertuin, aan de straatzijde afgesloten door een nieuw ijzeren hekwerk, een beukenhaag, voorts enkele oude vruchtbomen en een weide met boomgaard.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed en ondanks enige moderniseringen van boerderij en veeschuur in gave staat bewaard gebleven voorbeeld van een boerenerf met boerderij, bijgebouwen en erfelementen uit de periode 1857 tot omstreeks 1900. Het complex heeft weliswaar zijn oude functie verloren, maar valt op door de compleetheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering van met name de boerderij en de veeschuur, alsmede het gave karakter en de typologie van de overige complexonderdelen. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel de nog deels historische lintbebouwing van de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen. Het is van belang wegens de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een kortgevelboerderij met dwarsdeel, een bakhuisje, een kleine schuur, een grotere veeschuur, een wc-gebouwtje, alsmede diverse erfelementen zoals hekwerken, een beukenhaag, vruchtbomen en een weide met boomgaard.