Aalburg F 1472
Polstraat 52, 4261 BV te Wijk en Aalburg

Inleiding

Voormalig WC-GEBOUWTJE, behorend tot het boerderijcomplex aan de Polstraat 52 en gelegen noordelijk van het bakhuis en de kleine schuur. Het oorspronkelijk twee wc's bevattende gebouwtje is direct na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd, toen de grote veeschuur als gevolg van de verwoesting van de dorpsschool werd ingericht als school. De toiletpotten zijn niet meer aanwezig.

Omschrijving

Zeer klein gebouwtje op rechthoekige plattegrond, met n bouwlaag en een lessenaarsdak, gedekt met rode muldenpannen. Voorts houten windveren en boven de voorgevel een eenvoudige houten lijst. De gevels gemetseld in baksteen in halfsteens verband. De voorzijde bevat twee door een smalle bakstenen dam gescheiden paneeldeuren met veelruits bovendelen. Deze deuren geven toegang tot de beide van binnen gepleisterde toiletruimten. In de achtergevel twee houten ontluchtingsroosters. Op de achtergevel sluit een bakstenen omranding aan (gierput?).

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een gaaf bewaard boerderijcomplex, dat weliswaar zijn oude functie heeft verloren, maar opvalt door de volledigheid en specifieke rangschikking van de verschillende gebouwonderdelen en restanten van de vroegere erfaanleg. Voorts van belang als herinnering aan de periode, dat in de grote veeschuur een school gevestigd was. Het heeft historische waarde als inmiddels zeldzaam voorbeeld van een afzijdig op een erf gelegen sanitaire voorziening. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaand uit een kortgevelboerderij, een bakhuis, een kleine schuur, een grotere veeschuur, diverse groenelementen en een tuin met hekwerken. Voorts als karakteristiek onderdeel van de (deels) historische bebouwing aan de Polstraat, waar de boerderij en de schuur door hun prominente ligging evenwijdig aan de openbare weg een bijzondere plaats innemen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Toiletgebouw

WC-gebouw