Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521022
Complexnummer
521014 - Begraafplaats Bredaseweg 45
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82728/166
Kadastrale aanduiding
Tilburg P 6711
Bredaseweg 45, 5038 NA te Tilburg

Omschrijving

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT werd in 1874 op de katholieke begraafpaats aan de Bredaseweg opgericht voor de kinderen Louis (+1874) en Gerard (+1914) Mutsaers. Het monument werd vervaardigd door L. Petit te Tilburg. De relatie tussen de opschriften, de gegeven sterfdata en de stijl, neo-classicistisch, van de beeldengroep doen vermoeden dat het beeld niet meer in de oorspronkelijke opstelling op de sokkel staat maar is gedraaid.

Omschrijving.

Grafmonument bestaande uit een beeldengroep voorstellende een levensgrote engel(-bewaarder) met kind, uitgevoerd in zandsteen, staande op een smalle, in hardsteen vervaardigde trapeziumvormige sokkel. De sokkel, op bakstenen fundament, heeft een geprofileerde basis en dekplaat. Onder de dekplaat een acanthusreliëf en een lijst met gehakte rozetten. De sokkel is voorzien van geprofileerde spaarvelden met aan de voorzijde een rouwkrans aan linten waaronder het opschrift 'Vlieg op naar 't zoet geneugt / der eindelooze vreugd / bij de engelen daarboven / die hunnen schepper loven'. Op de basis 'Gerard Mutsaers 1 april 1914'. Op de achterzijde in het spaarveld het opschrift 'Hier rust onze lieveling / Louis Mutsaers / 2 mei 1874'. Hieronder, op de sokkel, de signatuur 'L. Petit'. Op de sokkel een op een basement staande engel met oprijzende gespreide vleugels, gekleed in een lange mantel. De linkerhand bevindt zich ter hoogte van de schouder van het kind, de rechterhand is opgeheven. De engel kijkt neer op het voor hem staande kind dat zijn gevouwen handen links van het opgeheven gezicht heeft. Het kind is gekleed in een korte tunica.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur en tevens vanwege de typologie, als een in zandsteen uitgevoerde levensgrote engelbewaarder met kind op een hoge, geprofileerde sokkel. Het object is ook van belang vanwege de gaafheid. Bovendien is het object van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521014. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument kinderen Mutsaerts.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1874
1874
exact
Betreft oprichting grafmonument kinderen Mutsaers

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft grafmonument kinderen Mutsaers

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument kinderen Mutsaers