521056 - Complex Heuvelring 100
Tilburg M 8891
Heuvelring 100, 5038 CL te Tilburg

Inleiding

Het HERENHUIS werd rond 1890 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van de Tilburgse architect A.J. Blomjous.

Omschrijving

Het half vrijstaande hoekpand heeft een souterrain en telt vijf traveeën. Het gebouw met rechthoekige plattegrond heeft een geknikt schilddak waarop kunstleien. De gevels zijn wit gepleisterd. Het basement, de hoekblokken en de cordonlijsten zijn uitgevoerd in hardsteen. Aan weerskanten van de vooruitspringende middenpartij met ingang twee getoogde kelderramen met smeedijzeren roosters en diamantkop als sluitsteen. De schuifvensters op de beletage hebben een stucomlijsting met oreillons, een diamantkop als sluitsteen en een triglief onder de cordonlijst. De vleugeldeuren zijn voorzien van smalle ramen met roosters en tympaan. Links en rechts van de hardstenen stoep getoogde openingen voor schoenschrapers. In het halfronde bovenlicht is in een ovalen glas een geëtste voorstelling aangebracht van een vrouwenfiguur met kransen en toortsen. In de zwikken van het bovenlicht is sierstucwerk geplaatst. De risaliet is over beide etages voorzien van diamantkoppen, aan weerskanten hiervan net als op de hoeken verspringende hardstenen blokken.

Boven de deur bevindt zich een hardstenen segmentboogvormig balkon op met leeuwenkoppen voorziene voluutconsoles. Het ijzeren hekwerk hiervan is vernieuwd en vereenvoudigd. De stolpvensters hebben behalve een stucomlijsting een lekdorpel op consoles, de openslaande balkondeuren in de vorm van een driehoekig tympaan. De gootlijst rust op dubbele consoles met gootklossen, een tandlijst en festoenen in het fries. De middelste dakkapel bezit een schuifraam met halfrond bovenlicht. De gepleisterde omlijsting is klokvormig, hiervoor is een gebroken segmentvormig tympaan gezet, waardoor beide delen bijdragen aan de afsluiting van de risaliet. Aan weerskanten van de middelste dakkapel twee vereenvoudigde rechthoekige dakkapellen onder plat dak.

De linkerzijgevel is voor zover zichtbaar blind. De rechterzijgevel heeft geheel links een smal schuifvenster. Rechts bevindt zich een paneeldeur, daar boven een rondboograam en hier boven tenslotte een groot rondraam, beide met stucwerk profielomlijsting.

De achtergevel bezit links een hoge eenlaagse aanbouw met een breed meerdelig venster, een paneeldeur en plat dak waarop een balkon. Rechts een veranda met houten balustrade en lessenaarsdak. Op de etage bevinden zich vier achtruits schuifvensters.

Waardering

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenvilla's aan de oude hoofdstructuur van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de toepassing van Eclectische stijlvormen voor de representatie van de nieuwe rijken, vanwege de harmonische gevelcompositie en als voorbeeld van het oeuvre van de architect. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Blomjous, P. ; Noord-Brabant
aannemer / uitvoerder