Inleiding

Het complex bestaat uit het HERENHUIS (1) met achterliggend KOETSHUIS (2). Het oudste onderdeel is het woonhuis, dat in ca. 1890 is gebouwd in Eclectische stijl, naar ontwerp van de Tilburgse architect A.J. Blomjous in opdracht van de wollenstoffenfabrikant F.C.J.M. Mutsaerts. Het pand is gelegen op de hoek van de Heuvelring en de Veemarktstraat. Het is in 1906 verbouwd voor de familie Verbunt-van Dijk. In 1909 heeft architect F.C. de Beer daar het koetshuis aan toegevoegd in dezelfde stijl. De ingangspartij van het koetshuis is rond 1980 opengebroken en vereenvoudigd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenvilla's aan de oude hoofdstructuur van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de toepassing van stijlvormen voor de representatie van de bourgeoisie en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.