521056 - Complex Heuvelring 100
Tilburg M 8891
Bij Heuvelring 100, 5038 CL te Tilburg

Inleiding

Het KOETSHUIS werd in 1909 gebouwd in de Eclectische stijl van het huis naar ontwerp van architect F.C. de Beer. Het pand bevindt zich achter het herenhuis met de ingang aan de zijde van de Veemarktstraat. De ingangspartij werd rond 1980 uitgebroken en vereenvoudigd. Het gebouw dient als garage.

Omschrijving

Het eenlaagse gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een plat dak met schilden rondom, waarop leien in rensdekking. Het pand is aan twee zijden ingebouwd.

De gevels zijn wit gepleisterd met uitzondering van de verspringend geplaatste hardstenen hoekblokken en plint. De voorzijde is uitgebroken als open toegang. Hierboven een topgevel met rondboog en raam met halfrond bovenlicht. Als bekroning dient een smeedijzeren windvaan. Dubbele bewerkte consoles steunen op de hoeken en bij de topgevel de geprofileerde houten gootlijst. Links van de topgevel een venster met plat dak. De rechterzijgevel bezit twee hoog in de muur geplaatste kleine ramen met oreillon-omlijsting. Midden in het dakvlak is een dakkapel onder plat dak uitgespaard.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabrikantenvilla's aan de oude hoofdstructuur van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenvilla. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de toepassing van Eclectische stijlvormen voor de representatie van de nieuwe rijken, vanwege de harmonische gevelcompositie en als voorbeeld van het oeuvre van de architect. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Beer, de, J. ; Noord-Brabant