521065 - Langgevelboerderij/bak-koetshuis
Tilburg B 7460
Sint Josephstraat 51, 5017 GD te Tilburg

inleiding

Het BAKHUIS annex KOETSHUIS is gebouwd in 1871. Rond 1970 is de zijgevel van het gebouwtje deels uitgebroken om twee grote schuurdeuren te kunnen plaatsen.

Omschrijving

Het eenlaagse bakhuis met koetshuis is opgetrokken uit handgevormde bakstenen en heeft een zadeldak met zwarte Oudhollandse dakpannen. De naar de straatzijde gekeerde gevel bezit een vernieuwd vierruits raam en in de topgevel een oculus. In de naar het bedrijf gekeerde lange zijgevel bevinden zich in totaal vier grote schuurdeuren. Links bevindt zich een gemetselde bak met houten deksel. Dit is de waterput van het erf; onder het erf bevindt zich een gemetseld verzamelbekken met tongewelf. De overige gevels zijn blind. Inwendig is de ruimte in tweeën gedeeld met links het voormalige bakhuis en rechts het koetshuis. De inrichting hiervan is deels opgeslagen.

Waardering

Het bakhuis annex koetshuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Midden-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. Het is een der laatste verwijzingen in de stad naar een agrarisch verleden en daarom van belang in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis Betreft bak- annex koetshuis