521097 - Complex Piushaven/Lanciersstraat
Piushaven 1, 5017 AN te Tilburg
Piushaven 1 01, 5017 AN te Tilburg
Piushaven 1 03, 5017 AN te Tilburg
Piushaven 1 02, 5017 AN te Tilburg

Inleiding

BEDRIJFSGEBOUW aan de Piushaven, gebouwd in 1935 als graan- en meelhandel voor de fa. A.C. van Loon en Zn. Coöperatieve Meelfabriek in een Expressionistische bouwstijl.

Omschrijving

Het gebouw heeft een samengestelde bouwmassa, geheel uitgevoerd in gele baksteen op een rode bakstenen plint. Meest in het oog springend is de drie lagen hoge blokvormige bouwmassa aan de Piushaven, op de linkerhoek voorzien van een torenachtige opbouw. Rechts van het gebouw bevindt zich een lagere bouwmassa met ronde hoek naar de zijstraat (Lanciersstraat). De gebouwen zijn voorzien van platte daken. De drielaagse bouwmassa (nummer 1.02-1.04) heeft in de linkerzijgevel op de begane grond twee hooggeplaatste liggende ramen. Daarboven op de verdieping zijn een deur en een rechthoekig raam aangebracht. Alle voorzien van nieuwe kozijnen. De linkerhoek van de (voor)gevel is voorzien van een uitgemetselde pilaster met uitstekende betonnen platen.

Het torenelement kraagt vanaf de verdieping uit en heeft zes recht boven elkaar geplaatste vierkante ramen met negen ruitjes. Het platte dak is voorzien van een flinke overstek. Direkt daaronder zijn vierruits raampjes aangebracht. De gevel is gedekoreerd met een rand, uitgevoerd in blauwe tegels. Het rechterdeel van de voorgevel is nagenoeg blind. Op de begane grond is een brede vernieuwde deur tussen iets uitstekende gemetselde rechthoekige vlakken geplaatst. De deur heeft een groot rondboogvormig bovenlicht, voorzien van waaiervormige roeden. Daarboven zijn over de gehele hoogte van het pand smalle lichtspleten aangebracht, deze zijn tussen kunststenen blokken geplaatst en gevuld met groen gekleurd glas.

Rechts daarvan staat de tweelaagse bouwmassa. Op de begane grond is hierin een drietal brede ramen aangebracht. Meteen daarboven bevindt zich een betonnen band. Boven deze band is een reeks kleine vierkante vierruits raampjes geplaatst die ook om de hoek doorlopen. Ertussen zijn aan de bovenzijde blauwe tegels aangebracht. Boven deze rand een doorlopende, weinig uitstekende luifel. De gevel daarboven bevat enkele hoog geplaatste smalle staande lichtspleten op ver uitstekende driekantige kunststenen consoles. De lichtspleten bestaan uit groene glazen bouwstenen. Veel kozijnen zijn vernieuwd (onder andere rechts van de rondboogvormige deur op de begane grond). De achtergevel is voorzien van een éénlaagse nieuwe blokvormige aanbouw met diverse rechthoekige ramen. De afgeronde hoek vormt de verbinding met een éénlaags tussenlid met ingang van nr. 1. Aansluitend is een bouwmassa op de hoek naar de Lanciersstraat geplaatst. Hierin grote ramen met kleine roedenverdeling en een groot stuk blinde gevel. De iets uitstekende hoekpartij is opnieuw afgerond. Op de bolle hoek zijn ramen aangebracht met dezelfde vormgeving als de ramen in de voorgevel. Hetzelfde geldt voor de zijgevel. Boven de ramen is een doorlopende betonnen band aangebracht. Een scheiding tussen de bouwmassa's wordt gevormd door een iets uitstekend en hoger opgemetseld deel. Terugliggend is aan de zijstraat een grote rondboogvormige doorgang gemaakt. In de doorgang bevond zich oorspronkelijk een poort.

Het interieur is grotendeels gemoderniseerd. Achter de rondboogvormige deur is een vernieuwd trappenhuis geplaatst. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van industriegebouwen nabij een haven met aansluiting op het kanalenstelsel en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de graanhandel. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en de voor een graanhandel betrekkelijk uitzonderlijke en rijke detaillering en vormgeving. Het is van belang als voorbeeld van het vroege werk van de architect. Het heeft industrieel-archeologische waarde. Met name het exterieur is gaaf bewaard gebleven en in samenhang met de haven een karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van een handelsgebouw uit het Interbellum.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bedrijfsruimte Bedrijfsgebouw met kantoor (graan- en meelhandel)

Schijvens, J. ; Noord-Brabant