Inleiding

Voormalige graan- en meelhandel. Complex, bestaande uit een BEDRIJFSGEBOUW met KANTOOR (I) en WOONHUIZEN (II). Ontworpen blijkens de gevelsteen door Jos C.A. Schijvens/ Architect. Een gevelsteen in de achtergevel vermeldt het jaar 1935. Het is gebouwd voor de fa. A.C. van Loon en Zn. Coöperatieve Meelfabriek. Het geheel is opgetrokken in een Expressionistische bouwstijl.

Omschrijving

Het bedrijfsgebouw neemt een prominente plaats in aan de Piushaven. Het ligt evenwijdig aan de straat en heeft een groot achterterrein.

De rechterhoek is afgerond en loopt door in de Lanciersstraat. Hier staat een dubbel woonhuis, door een poort met de hoofdmassa verbonden. Ook links van de hoogbouw heeft een bouwmassa gestaan. Deze is gesloopt.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de totstandkoming van industriegebouwen nabij een haven met aansluiting op het kanalenstelsel en is tevens voor belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de graanhandel. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en de voor een graanhandel betrekkelijk uitzonderlijke en rijke detaillering en vormgeving. Het heeft industrieel-archeologische waarde. Met name het exterieur is gaaf bewaard gebleven en in samenhang met de haven een karakteristiek en zeldzaam voorbeeld van een handelsgebouw uit het Interbellum.