521100 - Complex De Schans
Tilburg S 5841
Tilburg, Kerk bij De Schans

Inleiding

Het beeld van Maria Onbevlekt Ontvangen, tevens patrones van de kerk, werd vervaardigd in opdracht van de parochianen en aan pastoor H. van de Veerdonk aangeboden ter gelegenheid van diens veertigjarig priesterjubileum in 1924.

Het beeld werd vervaardigd door de Eindhovense beeldhouwer J. Custers die samen met zijn broer F. Custers omstreeks 1895 in Eindhoven een atelier voor kerkelijke kunst oprichtte. Het beeld is naar de kerk gericht.

Omschrijving

Uit kalksteen vervaardigd beeld, voorstellende een staande Maria Immaculata met de handen gevouwen voor de borst. Maria staat op een halve bol met aan haar voeten een slang die een appel in de mond heeft. Rechts op de bol een maansikkel. Rond het hoofd van Maria een gebeeldhouwde krans van rozen. Achter haar hoofd een smeedijzeren nimbus. Het gehele beeld staat op een samengesteld voetstuk met opschrift 'Geheel schoon zijt gij / Maria en de smet / der erfzonde is niet in U'. Het beeld is aan de rechterzijde op het voetstuk gesigneerd 'J. Custers'. Het beeld staat op een bakstenen kolom met voluutvormige steunberen die aansluiten op een bakstenen ronde rand rondom het monument. De steunberen zijn op de uiteinden voorzien van een geprofileerd kalkstenen blok waarop een eveneens uit kalksteen vervaardigde vaas.

Waardering

Het Mariabeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en geestelijke ontwikkeling welke zichtbaar is in de bewaard gebleven structuur van landschap en bebouwing. Het heeft kunsthistorische waarden wegens de stijl en als voorbeeld van het werk van het atelier Custers. Het heeft ensemblewaarde als deel van een complex, dat tevens van belang is wegens de historisch-ruimtelijke waarden die tot uiting komen in de samenhang van de functies van de bebouwing, de schaal en de relatie met de open ruimten. Het is bovendien van belang vanwege de gaafheid en de samenhang met het gehele ensemble.

Literatuur P. van de Sande, Kunst onderweg. 212 Kunstwerken in Tilburg, Tilburg 1986, nr. 208

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Beeld Maria