521134 - Complex Groenstraat 86
Udenhout E 4380
Udenhout E 4379
Groenstraat 86, 5071 ED te Udenhout

Inleiding

Het woonstalhuis is in 1876 gebouwd in Eclectische stijl en maakt deel uit van de lintbebouwing aan de Groenstraat.

Omschrijving

Eenlaags woonstalhuis, opgetrokken uit baksteen, met mansardedak gedekt met leien in rensdekking op de schilden en overigens kruispannen. De voorgevel van het woongedeelte heeft een gepleisterde plint, een cassettenfries en een houten gootlijst op klossen.

Links en rechts van de voordeur twee beluikte zesruits schuiframen onder getrapte hanekammen. De kussenpaneelvoordeur heeft een gestucte omlijsting met kuif. Het stalgedeelte heeft drie halfronde vensters, waarvan twee met fraaie gietijzeren radiale roedenindeling. Dubbele getoogde opgeklampte deuren met een sluitsteen waarin een paard en de tekst: 'Geb./B.M./5.3.1876'. In het dakvlak boven het woongedeelte drie dakkapellen met frontons en decoratief timmerwerk. De linker zijgevel heeft een beluikt zesruits raam en op de verdieping 2 vernieuwde openslaande ramen en een rondraam. In de rechter zijgevel een getoogde opgeklampte deur, een latere deur en een tandlijst die doorsneden wordt door een hooiluik met bovenlicht. Hierboven twee halfronde stalvensters en een oculus in de top. De achtergevel is deels ouder, is in circa 1950 verhoogd en telt twee zesruits ramen. Twee aanbouwen met zadeldaken en een poortdoorgang en een in circa 1975 vergrote raampartij. De verbinding met de schuur wordt gemaakt door een vernieuwde poort tussen twee bakstenen pijlers met speklagen.

Inwendig een middengang met bevloering in Naamse steen en marmer. Paneeldeuren. In de 'goei' kamer een marmeren schouw met inlegwerk en een stucplafond met florale motieven. In de achterkamer een betegelde en omlijste schouw en een verplaatste driedelige bedstedenwand met paneeldeuren.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de aanpassing in de late negentiende eeuw aan nieuwe eisen van het traditionele boerderijtype in de Meijerij. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een landelijk bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Betreft woonstalhuis