521134 - Complex Groenstraat 86
Udenhout E 4072
Groenstraat 84 A, 5071 ED te Udenhout

Inleiding

De schuur, rechts van het woonstalhuis is in 1893 gebouwd in Eclectische stijl en maakt deel uit van de lintbebouwing aan de Groenstraat.

Omschrijving

Langsdeelschuur, haaks op de straat gericht, opgetrokken uit baksteen onder een zadeldak met oud-Hollandse pannen en voorzien van gietijzeren goten. De voorgevel is een topgevel met hoeklisenen, klimmend boogfries en een overhoekse toppinakel met windwijzer met leeuw. Getoogde inrijpoort, sierlijk halfrond stalraam en ronde gietijzeren oculus. In de sluitsteen de datum: '12.3.1893'. In de linker zijgevel vier stalvensters met vorkindeling en getoogde opgeklampte deur. In de achtergevel en de rechter zijgevel vorkvensters en vierruits stalramen.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de aanpassing en verstening in de late negentiende eeuw van het traditionele schuurtype in de Meijerij. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de toepassing van motieven uit de neostijlen aan een landelijk bouwwerk, dat getuigt van de negentiende-eeuwse bloei van de Meijerij. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de reeks waardevolle boerderijen en woonhuizen aan de nederzettingsstructuur van de 'kruisstraten'. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G) Betreft langsdeelschuur