Tilburg Q 6535
Tilburg Q 6534
Korvelplein 8, 5025 JN te Tilburg
Korvelplein 10, 5025 JN te Tilburg
Korvelplein 9, 5025 JN te Tilburg
Korvelplein 11, 5025 JN te Tilburg

Inleiding.

Het Eclectische pand werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw als FABRIKANTENHUIS MET KANTOOR voor de firma Van Dooren-Dams. Het gebouw is gesitueerd aan het plein van één van de oude Tilburgse herdgangen, Korvel. In het pand zijn onder meer een apotheek en diverse gezondheidsdiensten gevestigd. Het is het laatste restant van een omvangrijk industriecomplex.

Omschrijving.

Het tweelaagse pand heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond waarvan de korte voorgevel van huisnummer 11 gericht is naar het Korvelplein. Het gebouw is gepleisterd en geschilderd en heeft een wolfsdak met zwarte Oud-hollandse dakpannen. De voorgevel heeft in het midden een paneeldeur, evenals de overige muuropeningen voorzien van een geprofileerde lijst met een kuif. Aan weerszijden een breed zesruits samengesteld venster met hardstenen vensterdorpel. Op de etage nog twee van deze ramen; boven de deur een schuifvenster. Boven dit venster tenslotte drie smalle venstertjes met kuifje en gezamenlijke lekdorpel. De gevel is afgezet met een fries met velden en consoles, de geprofileerde gootlijst is voorzien van siersnijwerk. De linker zijgevel telt negen traveeën en heeft geheel links een grote tweelaagse vijfhoekige erkervormige aanbouw met T-vensters en openslaande deuren in het middenvlak. Dit gepleisterde bouwdeel heeft dezelfde ornamentiek als de hoofdgevels. Het platte dak is omzoomd door een fries zoals bij de voorgevel. Dit wordt voortgezet als fries onder de goot van de rest van de zijgevel. Deze heeft T-ramen, en beneden onder meer twee openslaande deuren, een samengesteld raam en een erker. De deuren zijn voorzien van smeedijzeren sierroosters. De eenlaagse vijfkantige houten erker heeft een plat dak. De borstwering is voorzien van diamantkoppen. In het dakvlak zijn vier dakkapellen geplaatst.

Rechts van de voorgevel bevindt zich een blind wit gepleisterd topgeveltje. De rechterzijgevel sluit hierop aan met een veranda met plat dak en sierlijst. De zijgevel is verder voorzien van negen vensterassen met T-vensters zonder profilering en twee grote boven elkaar geplaatste ronde ramen.

De achtergevel is blind.

Het interieur is sterk gewijzigd door het veranderen van de indeling en het verlagen van de plafonds.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van fabriekscomplexen annex woningen binnen de bestaande oudere stedelijke structuur en is tevens een goed voorbeeld van de typologische ontwikkeling van dergelijke panden.

Architectuurhistorisch is het gebouw waardevol vanwege de stijl en ornamentiek. Het pand is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Betreft fabrikantenhuis met kantoor