Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521252
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Complex Hezelstraat
Complexnummer: 
521251 - Woonhuis/tabakskerverij
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
16207/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meierijstad
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Erp
X-Y coördinaat: 
170496 - 400879

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Woonhuis met bedrijfsruimten in Ambachtelijk-Tradionele stijl. Het huis dateert uit circa 1890. In de jaren twintig van de twintigste eeuw is het uitgebreid met een haakse aanbouw, toen het tabaksbedrijf zich in het pand vestigde.

Omschrijving.

Eénlaags bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oud Hollandse Pannen. Achter het huis, in het verlengde van de rechterzijgevel staat haaks op de hoofdmassa een bakstenen aanbouw (Den Uil 46-48). Dit éénlaagse gedeelte heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, evenwijdig aan de zijstraat, gedekt met Oud-Hollandse Pannen. Het pand heeft rondom een gepleisterde plint.

De voorgevel telt vijf traveeën en heeft een symmetrische opzet en is voorzien van een gepleisterde kroonlijst. De deur bevindt zich in het midden, ervoor ligt een kleine natuurstenen stoep. Boven de ingang, in het dak is een topgeveltje gemetseld, voorzien van siervazen. Aan weerszijden van de deur zijn twee licht getoogde zesruitsschuiframen aangebracht, de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood in geometrische patronen. In de rechterzijgevel bevinden zich dezelfde ramen. Daarboven in de topgevel drie kleinere ramen. In de linkerzijgevel bevinden zich twee ramen in de top. Op de nok staan twee vierkante schoorstenen.

Dicht tegen het huis (Den Uil 48), in de zijgevel van de haakse aanbouw, is een opgeklampte deur. In het achterste gedeelte (Den Uil 46) bevinden zich een getoogde poort en een kleinere rechthoekige poort in getoogde nis. Aan weerszijden ramen, kruiskozijnen met kleine roedenverdeling onder segmentbogen. De boogvelden zijn gevuld met metselmozaïek. Onder de goot is in de gevel een gemetselde tandlijst aangebracht. De kopse gevel is blind. De gevel aan de tuinkant is voorzien van een tandlijst en bevat enkele ramen en een poort. In de achtergevel van het woonhuis zijn enkele ramen aangebracht.

In het interieur is de indeling in grote lijnen bewaard gebleven. De hoge centrale gang heeft gemarmerde lambriseringen. Links daarvan bevindt zich een kamer met decoratief stucplafond. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd, erboven bevindt zich een opkamer. Op zolder is in 1923 een aantal kamers gemaakt. In de aanbouw zijn de bedrijfsruimtes nog aanwezig.

Waardering.

Het huis met bedrijfsruimten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de kleine nijverheid en als uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het huis met bedrijfsruimten is van belang vanwege de gaafheid van exterieur en interieur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van het totale complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHezelstraat235469 CEErp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ErpE1379

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging

Betreft woonhuis