Inleiding.

Voormalig WOONHUIS in Ambachtelijk-Traditionele stijl. In 1922 omgevormd tot WOONHUIS met BEDRIJF (I) voor de huisvesting van tabakskerverij "de Peelboer". Op het achtererf werd een SCHUUR (II) gebouwd. Tot 1956 heeft het pand de functie van tabakskerverij gehad. Thans wordt het huis bewoond, de bedrijfsruimten worden voor opslag gebruikt. Het complex bestaat uit twee onderdelen, het huis met de daar aan vast gebouwde bedrijfsruimte en de schuur.

Omschrijving.

De bebouwing ligt op een rechthoekig terrein. De hoofdmassa bevindt zich aan de rand van het terrein, op de hoek van de Hezelstraat met Den Uil, een smalle zijstraat. Het bijgebouw ligt met een korte gevel aan de zijstraat. Beide gebouwen, zowel het huis met aanbouw als de schuur zijn beschermd. Bij de gebouwen hoort een grote tuin omringd door een beukenhaag.

Waardering.

Het complex bestaande uit woonhuis met bedrijfsruimeten en schuur/kerverij is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de kleinschalige nijverheid en de typologische ontwikkeling van de tabakskerverij. Het heeft ensemblewaarde wegens de betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp. Het is van belang wegens gaafheid van interieur en exterieur. Het is van belang wegens zeldzaamheid van het type en de functie, namelijk representant van de kleine plattelandse nijverheid.