521251 - Woonhuis/tabakskerverij
Bij Den Uil 46, 5469 CG te Erp

Vrijstaande KERVERIJ. Gebouwd in 1922 in Ambachtelijk-Tradionele vormen.

Omschrijving.

Eénlaags bedrijfspand op een rechthoekige plattegrond onder een mansardedak. Het dak is gedekt met muldenpannen. Oorspronkelijk waren alle gevels geheel in hout uitgevoerd, na oorlogsschade is het gebouw op een bakstenen plint gezet. In de gevels zijn vooral zesruitsramen aangebracht. Er zijn enkele liggende ramen aanwezig. Toegang via smalle houten opgeklampte deuren.

Het interieur bestaat uit een grote ruimte op de begane grond en een zolder die door luiken in de vloer met de begane grond in verbinding staat.

Waardering.

De kerverij is van algemeen belang en heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de sociaal-economische omtwikkeling en de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de tabaksindustrie. Het gebouw is van belang vanwege de gaafheid en zeldzaamheid van het type. Het heeft ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Tabakskerverij