Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521301
Complexnummer
521298 - Begraafplaats Elisabethstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82667/65
Kadastrale aanduiding
Vught L 3976
St.-Elisabethstraat 68, 5261 VN te Vught

Omschrijving

Inleiding

Het GRAFMONUMENT van J.A.F. Lips (1829 - 1897) bevindt zich rechts van het centrale pad over de Rooms-Katholieke Begraafplaats. J.A.F. Lips was pastoor in Mariapolder (1863-1880) en Vught (1880 - 1897). Het grafmonument dateert uit omstreeks 1897. Op de achterzijde van het beeld een inscriptie met de initialen H v.d. G (H. van der Geld).

Omschrijving

Het grafmonument heeft een rechthoekige grondslag. Het is opgebouwd uit een hardstenen tombe met grafplaat, waarboven een sokkel met daarop een zandstenen beeld, voorstellende een zittende engel met twee schilden. De sokkel heeft een vooruitspringend middendeel, waarop een marmeren plaat is aangebracht. Hierop een afbeelding van en kelk, hostie en amict. Aan weerszijde hiervan, op de terugliggende gedeelten van de sokkel twee hardstenen platen, waarop in laagreliëf kerken zijn weergegeven. Boven de sokkel de zandstenen engel, zittend op een rots afgebeeld. De engel houdt twee schilden vast, waarin de teksten: "Laat de kleinen tot mij komen" (links) en "Koningin van den allerheiligsten Rozenkrans, bid voor ons" (rechts). Over het schild aan de rechterzijde is een rozenkrans in hoogreliëf afgebeeld. De engel draagt schuin over zijn borst een tekstband met de woorden "Bemind zij overal het H. Hart van Jezus".

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het object bezit kunsthistorische waarde door bijzonder materiaalgebruik en ornamentiek, door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het grafmonument en als bijzonder voorbeeld van neogotische beeldhouwkunst, in het bijzonder binnen het oeuvre van H. van der Geld. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521298. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Geldt voor beide objecten

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1897
1897
globaal
Betreft grafmonument Lips
verbouwing
1866
1866
globaal
Betreft aanleg grafmonument V.d. Ven

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft grafmonument Lips
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft grafmonument V.d. Ven (Classicisme)

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Geld van der, H ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument Lips