Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521312
Complexnummer
521310 - Complex Leeuwenstein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82668/13
Kadastrale aanduiding
Vught C 2223
Leeuwensteinplein 5, 5261 EV te Vught

Omschrijving

Inleiding

De RIJWIELSTALLING is gelegen langs de Leeuwensteinlaan, rechts van het gemeentehuis. Het gebouwtje werd in 1900 gebouwd naar ontwerp van ir. J. Dony en fungeerde oorspronkelijk als koetshuis bij het landhuis Leeuwenstein. In 1937, bij de verbouwing van Leeuwenstein onder leiding van H.W. Valk, werd het gebouwtje vergroot en tot rijwielstalling verbouwd. De rijwielstalling toont elementen van de Middeleeuwse kasteelarchitectuur.

Omschrijving

Het eenlaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overstekend zadeldak op klossen, gedekt met leien. De muren zijn opgetrokken in witgeschilderde baksteen, met waterlijsten in de voorgevel. Aan de noordzijde een schermgevel met twee ronde hoektorens en kantelen. De ingang wordt gevormd door een rondboogpoort met houten deur, waarboven een natuurstenen sluitsteen met kopje. Boven deze ingang een natuurstenen pelikaan op een licht uitkragende sokkel. Voor de ingang twee lage, gebogen bakstenen muurtjes. In de torens zijn spleetvormige vensters aangebracht.

De oost- en zuidgevel zijn voorzien van rondboogvensters met hardstenen afzaat. Op de zuidoostelijke hoek van het gebouwtje een bakstenen penant met ezelsrug.

Waardering

De rijwielstalling behorend bij het gemeentehuis is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een typologische ontwikkeling. Het heeft daarnaast architectuurhistorische waarde door de opvallende historiserende detaillering. De rijwielstalling bezit ensemblewaarde door de samenhang met het gemeentehuis. Tenslotte is de rijwielstalling van belang vanwege de gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521310. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Rijwielstalling

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
exact
verbouwing
1936
1937
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
Betreft Middeleeuwse kasteelarchitectuur

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Valk, H.W. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur
Dony ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur