521313 - Complex Mariaplein
Vught K 725
Deken van Oss-straat 8, 5261 BK te Vught
Deken van Oss-straat 3, 5261 BK te Vught
Deken van Oss-straat 5, 5261 BK te Vught
Deken van Oss-straat 7, 5261 BK te Vught

Inleiding

Het blok met een zevental WOONHUIZEN ligt langs de noordelijke zijde van de Deken van Ossstraat. Aan de oostelijke zijde is het blok vastgebouwd aan het bij dit complex behorend patronaatsgebouw Deken van Ossstraat 1/ Taalstraat 47 complexonderdeel 5). De woonhuizen werden gebouwd boven de kelders van het bedrijfspand van de voormalige boek- en steendrukkerij Henri Bogaers -later machinefabriek Grasso- daterend uit c. 1870. De woonhuizen werden tussen 1934 en 1939 gebouwd in opdracht van de R.K. parochie Maria Middelares aller Genaden. De in Traditionalistische stijl opgetrokken woonhuizen zijn ontworpen door architect A.J. Kropholler. Daar bij de indeling van het blok de tussenmuren van de voormalige fabriekskelder als fundament voor de muren van de woonhuizen werden gebruikt en de achtergevel van de voormalige fabriek in het blok werd geïntegreerd, hebben de woonhuizen verschillende afmetingen.

Omschrijving

De woonhuizen hebben een rechthoekige plattegrond met een eenlaags aanbouw voor de keuken aan de achterzijde. De woonhuizen tellen twee bouwlagen onder een zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Boven de voorgevel oorspronkelijk kleine dakvensters met ijzeren kozijnen, deels vervangen door grotere dakvensters. Boven de achtergevel kleine dakvensters.

De muren zijn opgetrokken in handvorm baksteen (kloostermoppen). De woonhuizen hebben de ingang in een ondiep portaal met rondboog en een lage hardstenen stoep. Hierin een houten paneeldeur met een vierkant venster, voorzien van glas-in-loodraam met ijzeren traliewerk. Ter hoogte van de woonkamer een hoog venster met tweedelig bovenlicht met glas-in-lood. Op de bovenverdieping drie kleinere vierruits stolpvensters met een strek: de twee vensters ter hoogte van de slaapkamer zijn gekoppeld, met tussen de strekken een natuurstenen blok. Op de hoek Deken van Ossstraat-Mariaplein is de muur ter hoogte van de begane grond voorzien van een terugspringende, licht afgeronde hoekpartij, aan boven- en onderzijde gemarkeerd door natuurstenen blokken.

De westelijke kopgevel van het blok, gelegen langs het Mariaplein, heeft op de begane grond twee grote vensters met drieruits bovenlicht voorzien van glas-in-loodramen. Op de bovenverdieping twee vierruits stolpvensters. De bovenrand van deze gevel wordt afgedekt door een natuurstenen lijst. Het woningblok wordt aan deze zijde door middel van een laag muurtje verbonden met het woningblok langs de oostzijde van het Mariaplein. Hierin een rondboogpoort, die toegang geeft tot de achtertuin van het woonhuis Deken van Ossstraat 8. Aan de achterzijde, waar een gevel van het voormalige fabriekscomplex van de boek- en steendrukkerij Henri Bogaerts is gehandhaafd, een indeling met muurnissen en lisenen. De muurnissen hiertussen worden aan de bovenzijde afgesloten door een tandlijst en rollaag.

Langs de achtertuinen loopt een bakstenen muur, met op de hoek (achter woonhuis Deken van Ossstraat 8) de eerder genoemde rondboogpoort.

In het interieur, dat bij het merendeel van de woonhuizen gewijzigd is, oorspronkelijk een voor- en achterkamer, gescheiden door houten schuifdeuren met vensters met kleine roedenverdeling. In de gangen een Granito-vloer.

Waardering

De woonhuizen aan de Deken van Osstraat zijn van algemeen belang en bezitten cultuurhistorische waarde als uitdrukking van sociaal-economische en geestelijke ontwikkelingen. Zij vormen een illustratie van de wijze waarop de R.K. kerk tussen de twee wereldoorlogen in de samenleving integreerde. De woonhuizen zijn van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van woningbouw in traditionalistische stijl en vanwege de plaats die zij innemen binnen het oeuvre van de architect A.J. Kropholler. De woonhuizen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat architectuurhistorisch en cultuurhistorisch van nationaal belang is. Het object is van belang vanwege de architectonische gaafheid. Tot slot is het object van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Geldt voor beide objecten

Betreft woningen Deken van Ossstraat