521358 - In den Doorn
Woudrichem I 1792
Hoofdgraaf 1, 4281 NM te Andel

Hoofdgraaf 1, Woudrichem (onderdeel 2)

Inleiding

De DWARSDEELSCHUUR daterend uit het vierde kwart van de negentiende eeuw is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Zij ligt met de nokrichting haaks op de Neer Andelseweg waar een brugje met ijzeren hek waarop de naam IN DEN DOORN toegang geeft tot de inrijweg naar het erf.

Omschrijving

De gerabatte dwarsdeelschuur onder zadeldak is aan de erfzijde gedekt met riet, aan de veldzijde met zwarte oud-Hollandse pannen, evenals de aanbouw onder lessenaardak. De schuur is gebouwd op een lage bakstenen sokkel. De houten delen aan het erf zijn groen, die aan de straat zwart. Deze dwarsgevel wordt beëindigd met een makelaar en eenzijdige windveer langs het dakdeel met pannen. In de gevel bevinden zich verder een inloopdeur aan ijzeren gehengen, een zesruiter, een ongedeeld en een halfrond raam. Aan het erf ligt tussen hoge inrijschuifdeuren met staande zesruiters en de inloopdeur een horizontale zesruiter. Verder twee paar tweedelige opgeklampte deuren aan ijzeren gehengen. In de dwarsgevel achter liggen twee negenruits vensters, een inloopdeur en een zolderluik. De aanbouw onder lessenaardak is opgetrokken in kruisverband machinale baksteen. Hierin liggen drie recht afgesloten vensters met meerroedenverdeling en een deur. Aan de dakvoet een zinken goot op beugels.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkeling van de landbouw in de streek. De schuur heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudige traditionele ambachtelijke bouwtrant. Zij heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel verder bestaand uit het vrijstaande woonhuis, erf en tuin. De schuur is gaaf bewaard gebleven en bijzonder zeldzaam.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)