521364 - Schoolcomplex
Woudrichem D 657
Oudendijk 64, 4285 WL te Woudrichem
Oudendijk 66, 4285 WL te Woudrichem

Oudendijk 66, Woudrichem (onderdeel 2)

Inleiding.

Aan de zuidzijde van het complex gelegen, aan drie zijden vrijstaande diepe ONDERWIJZERSWONING gebouwd in Eclectische stijl. Het huis is aan drie zijden omgeven door een siertuin met bomen en heesters. Langs het huis ligt een grindpad. Erfafscheiding door houten tweekleurig hekwerk. De zuidelijke zijgevel is in 1998 nieuw gevoegd. De schuiframen zijn rond dezelfde tijd deels in dezelfde vorm vernieuwd.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde eenlaags woonhuis met borstwering heeft een zadeldak belegd met zwarte opnieuw verbeterde Hollandse pannen met geschulpte windveren met makelaar en ligt met de nok haaks op de weg. Aan de dakvoet een lijstgoot waaronder aan de zuidgevel een witgepleisterde lijst, aan de noordgevel een gepleisterd rondboogfries. Op het dak twee schoorstenen en een daklicht. Het pand is boven de gepleisterde plint opgetrokken in kruisverband baksteen met knipvoeg in de voorgevel. De voorgevel wordt begrensd door geblokte gepleisterde hoekpilasters. In het gevelveld beneden liggen twee grote zesruitsschuiframen onder segmentboog, op de zolderverdieping een vierruitsvenster met dito afsluiting met erboven een gevelsteen met wapen. Alle ramen hebben louvre-luiken met geschulpt snijwerk aan de bovenkant. In de zij- en achtergevel is hetzelfde type raam doorgevoerd. Natuurstenen dorpels en boven de vensters strekken begrensd door een gebogen en hoekig opgetilde wit geschilderde cordonlijst. In de in afwijkende baksteen opgetrokken zuidgevel ligt centraal de ingang met brede paneeldeur en voorzien van een luifel aan smeedijzeren stangen. In de uitbouw aan de achterzijde ligt het toilet, dat oorspronkelijk ook het toilet van de school was. In de rechthoekige plattegrond liggen overlangs aan de voorzijde het hoofdwoonvertrek met, twee treden hoger, een doorgebroken opkamer. Tussen de voorkamer en de keuken aan de achterzijde ligt de ingang met vestibule met oorspronkelijke vloertegels. Hier liggen de trap naar de kelder en de rechte steektrap naar de zolderverdieping, waar aan de voor- en achterzijde kamers en een badkamer liggen. In het interieur zijn onder meer van belang: de oorspronkelijke vensters met vouwblinden; alle deuren zijn paneeldeuren; stucdecoratie met floraal- en vogelmotief rond het lichtpunt in de woonkamer; lambrizering en balkenplafond in keuken en opkamer; het zwartwit 'Eschermotief' van de tegelvloer in de vestibule.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van het onderwijs en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering en is als gaaf voorbeeld van een onderwijzerswoning van belang voor de woonhuisarchitectuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex waartoe ook het schoolgebouw behoort en verder als onderdeel van de karakteristieke lintbebouwing langs de dijk. Het huis is zowel in- als uitwendig gaaf bewaard gebleven en betrekkelijk zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Onderwijzerswoning