Inleiding.

De Oudendijk, die vanaf de noordelijk gelegen Merwededijk naar het zuiden loopt kenmerkt zich door lintbebouwing vanuit het noorden. In 1878 is westelijk aan de dijk een schoolcomplex bestaande uit een SCHOOL (1) en ONDERWIJZERSWONING (2) gebouwd door Christoffel Verzeijl in Eclectische stijl. Het was aanvankelijk een school voor openbaar onderwijs, die na opheffing, werd voortgezet als Neutraal Bijzondere School tot ca. 1980.

Omschrijving.

Het complex is gebouwd in carré-vorm met in het noorden het schoolgebouw en in het zuiden de onderwijzerswoning, aan de achterzijde verbonden door een vestibule met de ingang van de school en een toegang tot de woning die later is dichtgezet. Voor de ingang van de school lag een aan drie zijden omsloten plaatsje. Boven de ingang de gevelsteen die bij uitbreiding van de vestibule naar de voorzijde werd gespaard en nu de plaats van de oorspronkelijke ingang markeert. Rechts naast het schoolgebouw ligt het schoolplein van de schuin achter het pand nieuwgebouwde school.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het onderwijs en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dorpsschool. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de detaillering van elk der objecten die als type van belang zijn voor de architectuurgeschiedenis. Het complex heeft ensemblewaarde door de samenhang der samenstellende onderdelen en als karakteristiek onderdeel van de lintbebouwing langs de dijk. Het complex is van belang wegens de gaafheid van de architectonische hoofdvorm, de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen en delen van het interieur. Het complex is als voorbeeld van een dorpsschool betrekkelijk zeldzaam.