521370 - Schoolcomplex
Woudrichem E 2248
Voorstraat 20, 4286 AL te Almkerk

Inleiding.

Het WOONHUIS dat was bestemd voor de hoofdonderwijzer heeft aan de voorzijde een tuin die door een bakstenen muurtje met ijzeren railing gescheiden is van de straat. Links van het huis ligt een bakstenen helling naar de zij-ingang uit de periode dat de GGD het pand huurde. Aan de achterzijde grenst het pand aan de school en aan de rechterzijde ligt een aanbouw onder zadeldak ter vergroting van de rechterhoekkamer waar de buitenmuur werd doorgebroken en een raam dichtgezet. Voorts zijn aan de binnenzijde de hoofdingang dichtgezet, evenals het middenvenster op de verdieping. In de zuidelijke zijmuur is een dakkapel met drie paar dubbele ramen aangebracht onder plat dak met overkragende lijst.

Omschrijving.

Het ten oosten van het complex gelegen eenlaags pand met zolderverdieping heeft een nagenoeg vierkante plattegrond. Het is opgetrokken in kruisverband baksteen onder een zadeldak met dubbel wolfeind met overstek en is belegd met donkergrijze oud-Hollandse pannen. Aan de zijkanten liggen zinken goten op beugels aan de overkragende dakvoet die op de hoeken door korbelen, ontleend aan de Chalet-stijl, worden gestut. Op het dak twee schoorstenen. De gecementeerde sokkel met plint eindigt met een hoekige cordonlijst onder de vensters. De muuropeningen zijn afgesloten met rechthoekig om de segmentbogen getrokken geprofileerde lijsten, waarin op de begane grond zesruitsschuiframen liggen, op de verdieping vierruitsstolpramen.

Inwendig is door het verleggen van de hoofdingang naar de zijgevel de richting van het huis veranderd: er loopt nu een middendwarsgang naar het trappenhuis met bordestrap met gietijzeren balusters. Links van de zij-ingang ligt het sanitair en een achterkamer met raam. Op de zolderverdieping liggen vier kamers en een badkamer.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van het onderwijs en als typologische ontwikkeling van de onderwijzerswoning. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een complex waartoe ook het schoolgebouw en het schoolplein behoren en vanwege de karakteristieke ligging met voortuin aan de Voorstraat. De onderwijzerswoning is in de hoofdvorm gaaf bewaard gebleven.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Onderwijzerswoning