Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521459
Complexnummer
521452 - De Kiefskamp
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82970/30
Kadastrale aanduiding
Vorden G 1207
Bij Lindeseweg 6, 7251 NK te Vorden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4A: KOETSHUIS/DIENSTWONING behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp.

De gevels van de twee gebouwen alsmede van een bijbehorend bijgebouw (onderdeel 4B) worden onderling verbonden door een tuinmuur (18de eeuw). Het koetshuis is gebouwd op rechthoekige grondslag en opgetrokken uit rode baksteen. Het bestaat uit één bouwlaag en een zolder onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel centraal een dubbele inrijdeur onder een licht getoogde ontlastingsboog met zandstenen kraagsteentjes. Ter weerszijden een klein stalvenster met zandstenen onderdorpel onder een licht getoogde ontlastingsboog. In de top een dubbel hijsluik met halfrond bovenlicht met spaakroeden, zandstenen onderdorpel en halfronde ontlastingsboog. Daarboven een hijsbalk. In de linker zijgevel twee meerruits schuifvensters met gepaneelde luiken en onderdorpel, uiterst links een eenvoudige toegangsdeur. In de achtergevel een iets uit het midden geplaatste toegangsdeur met bovenlicht waarin een levensboom, rechts daarvan een meeruits schuifvenster met gepaneelde luiken en onderdorpel, uiterst links een dichtgemetselde deur met getoogde bovenzijde. In de top een dubbel luik met onderdorpel en daarboven een halfrond venster met spaakroeden. Op het linker dakschild een schoorsteen. Het koetshuis dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Waardering

KOETSHUIS/DIENSTWONING, deeluitmakend van een ensemble van koetshuis/dienstwoning en bijgebouw behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving;

- vanwege de karakteristieke ligging met de voorgevels in dezelfde lijn als de voorgevel van het hoofdgebouw, waarbij alle gevels onderling verbonden worden door de tuinmuur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521452. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) koetshuis/dienstwoning

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing